latinica  ћирилица
16/04/2019 |  16:27 | Аутор: sputniknews.com

Француски свештеник утрчао у катедралу и спасио "Христову круну"

Француски свештеник и капелан париске ватрогасне бригаде Жан Марк Фурније један је од хероја синоћњег спасавања Нотр Дама.
Француски свештеник утрчао у катедралу и спасио "Христову круну" (фото:Twitter) -
Француски свештеник утрчао у катедралу и спасио "Христову круну" (фото:Twitter)

Фурније је, наиме, храбро ушао с ватрогасцима у катедралу која гори и из ње спасао круну од трња, за коју се страховало да је изгубљена у пожару који се страховитом брзином распламсао и након торња и крова захватио готово читаву катедралу.

- Отац Фурније је апсолутни херој. Није показао никакав страх кад је отишао право по реликвије у катедралу и спасао их. Он се носи са животом и смрц́у сваки дан и не показује страх - рекао је припадник хитне службе.

Отац Фурније је ушао с ватрогасцима у катедралу Нотр Дам да би спасао круну од трња и благословени сакрамент, потврдио је и уредник француске католичке телевизије КТО Етјен Лораијер.

А ово није први пут да се храбри свештеник ставио у службу Париза и његових грађана у тренутку трагедије. Кад је концертна дворана Батаклан нападнута 13. новембра 2015, при чему су терористи убили 90 гостију, Фурније је ушао у дворану и молио се над мртвима и тјешио повријеђене и оне који су изгубили вољене у терористичком нападу.

Овај свештеник је почео каријеру у Њемачкој, а затим се премјестио у Француску. Придружио се дијецези оружаних снага 2004. и провео седам година с француском војском широм свијета. У Авганистану је преживио засједу талибана у којој је убијено 10 војника.

Католици вјерују да је круна од трња, која се налазила у Нотр Даму, реликвија вијенца од трња који је стављен на главу Исуса Христа прије његовог распец́а на крсту. У Париз ју је 1238. донио француски краљ Луј IX. Реликвија се чува у украшеном златном сандуку у ризници катедрале и само се повремено износи да би вјерници могли да је виде.