latinica  ћирилица
16/04/2019 |  17:47 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

Петровић: У наредних 10 година 1,25 милијарди евра за енергетске пројекте

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да ће Електропривреда у наредних 10 година инвестирати 1,25 милијарди у пројекте хидроелектрана, вјетроелектрана и соларних електрана, што ће донијети велике бенефите Републици Српској.
Лука Петровић - Фото: klix.ba
Лука ПетровићФото: klix.ba

Петровић је новинарима на Енергетском самиту у Неуму изјавио да Електропривреда Републике Српске има огромни потенцијал.

- Ми смо се у нашем акционом плану опредијелили да у наредних 10 година, до 2030. изградимо 1.000 мегавата инсталисане снаге из обновљивих извора, воде, сунца и вјетра. То је и најважнији захтјев Енергетске заједнице, да се што више развијају ти потенцијали који у Републици Српској нису искориштени - рекао је Петровић.

Он је нагласио да Електропривреда Републике Српске има спремне пројекте.

- Убијеђен сам да ћемо уз подршку Владе Републике Српске и европских фондова успјешно реализовати пројекте као што је соларна електрана у Требињу 100 мегавата, вјетропарк Хргуд 50 мегавата, те хидроелектране Горња Дрина, Дабар, Дубровник, ХЕ на Бистрици, ХЕ Цијевна три и многе друге - навео је Петровић.

Он је нагласио да је вриједност ових инвестиција око 1,25 милијарди евра и да ће Електропривреда Републике Српске у тим пројектима учествовати са око 15 одсто.

- То ће значити сигуран извоз електричне енергије из Електропривреде Републике Српске, а то значи сигуран приход, нова радна мјеста, останак људи на овим просторима, помоћ локалним заједницама гдје се пројекти раде, развој извођача и подизвођача радова. То је велики потенцијал - додао је Петровић.