latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:00 ⇒ 17/04/2019 | 08:04 | Аутор: РТРС

НСРС: И власт и опозиција подржале повећање плата полицајцима

Народна скупштина Републике Српске разматрила је Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова, којим се прописује да полицијским службеницима са средњом и вишом стручном спремом припада додатна накнада у износу од десет одсто од просјечне плате у овом министарству.

Узимајући у обзир безбједносну ситуацију у Српској, недостатак полицијских службеника са средњом стручном спремом, мигрантску кризу и остале отежавајуће околности које захтијевају максимално ангажовање полицијских службеника, али и немогућност да се број прековремених сати плати или прерачуна у слободне дане, повећање плате је неопходно, наводено је у документу.

- Приједлогом Закона прописује се да полицијском службенику који обавља послове и задатке радног мјеста за чије обављање је као један од услова предвиђена средња или виша струпна спрема, припада додатна накнада у износу од 10 одсто повећање плате у МУП, остварене у претходном месецу, што је око 110 марака - рекао је министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Овакве измјене и повећање плата подржали су посланици оба блока. Сматрају да би и у наредном периоду требало наставити у том смјеру.

- Увијек смо били принципијелно против доношења закона по хитном поступку. У овом случају подржавамо приједлог овог закона по хитном поступку, али не можемо се сложити с тим да се околности нису могле знати раније. Претпостављам да су се сада стекли услови, па сте зато ишли по хитном поступку - рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да припадницима МУП-а треба повећати плате јер је полиција била и остала посљедња линија одбране Српске.

- Ово је први корак да пронађемо начин да им и наредне године повећамо плате - поручио је Бањац.

Претходно је, на почетку сједнице, посланик ПДП-а Драшко Станивуковић затражио да се са дневног реда сједнице парламента повуку нацрти закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима и о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру. Након што је скупштинска већина одбила тај приједлог, Станивуковић је из посланичке клупе поручио да он неће поштовати те законе.

- Диктаторске законе нећу да поштујем, то за мене не важи. Сликаћу и даље - рекао је Станивуковић.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја истакла је да је и раније у НСРС било и жешћих расправа, али први пут је, каже, чула да народни посланик каже да неће поштовати закон.

То је био само увод у бурну расрпаву и међусобне оптужбе посланика супростављених блокова, а најмање ријечи било је о теми која је на дневном реду. Посланици су се тако дотакли стања у јавним предузећима, здравству, пореским утајама и преварама, процеса приватизације...

Тиме је настављена пракса изузетно дугачких засједања, започета одмах по конституисању овог сазива, а и за данас је најављена могућност продуженог радног времена.