latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:11 ⇒ 17/04/2019 | 08:04 | Аутор: РТРС

Актуелни час: Најважнија питања из области инфраструктуре и образовања

Расправи о Приједлогу закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова, претходио је Актуелни час.

На питања посланика одговарали су министри у Влади Републике Српске. Деведесет минута Актуелног часа, није било довољно да свих 49 пријављених постави питање. Оне са брзим прстима, интересовала је ситуација у области екологије, високог образовања, инфраструктурних пројеката.

Једно од питања поставио је посланик Сенад Братић, а односило се на мјере и активности које је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију предузело по питању спречавања изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској Гори у Хрватској. Одговор је дала министарка Сребренка Голић:

- Ми смо као ресорно министарство и ја као предсједавајући Радне групе упутили другу ургенцију властима Хрватске да нам одговоре да ли су уопште кренули у израду студија утицаја на животну средину, јер је то документ о којем нам, по свим међународним конвенцијама, морају одговорити. Не постоји ниједан аргумент по којем нас не обавештавају, а они и даље ћуте - рекла је Голићева.

Посланике је интересовало докле се стигло са реализацијом идејног рјешења за уређење Меморијалног центра у спомен-подручју Доња Градина, усвојеног прошле године. Из Министарства просвјете и културе подсјећају да је након заједничке сједнице влада Српске и Србије договорено да пројекат у износу од 75 одсто средстава финансира Србија, а 25 одсто Република Српска.

- Ми смо са установом Доња Градина у процесу одређених правних радњи око експропријације земљишта, припреме у складу са регулационим планом, како би се даље приступило расписивању јавних тендера. Оно што смо разговарали је да би у наредном периоду требало да разговарају тимови Републике Српске и Србије, да би се тачно дефинисали задаци и све што је потребно да меморијални центар буде изграђен онако како и заслужује - истакла је Тривићева.

На питање посланика докле се стигло са процесом акредитације високошколских установа, министар Срђан Рајчевић рекао је да Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, након дужег времена опструкције, коначно мора да упише јавне универзитете у државни регистар, јер су за то стечени сви потребни услови.

- С обзиром на то да су оба универзитета добила највише оцјене о испуњавању европских стандарда, које захтијева и оквирни закон о високом образовању БиХ и које су потписале агенције на нивоу БиХ, ми у овом тренутку сматрамо да је тај процес успјешно окончан - рекао је Рајчевић.

Он је најавио и да ће у наредном периоду бити организован програм преквалификације младих у информационо-комуникационим технологијама за 100 полазника. Многи од њих, каже, имаће прилику да се запосле у некој од ИТ компанија.