latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:51 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Млади физичар из Рогатице нада се учешћу на Олимпијади из физике у Израелу

БиХ олимпијада младих физичара биће одржана наредне суботе на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Један од младих талената је и Велимир Ристић, матурант рогатичке гимназије, који се нада и учешћу на Међународној олимпијади из физике у Израелу.

До бх. олимпијаде физичара Велимир је дошао освајањем првог мјеста на регионалном, те одличним знањем и резултатом на републичком такмичењу из физике. Уз несумњив таленат потребан је и рад, али за овог младића физика је љубав и задовољство.

- Још од основне школе идем на такмичења. Љубав према физици мој труд и рад чини лакшим него када бих радио нешто за шта не осјећам толику љубав. Свако такмичење је ново искуство, сваке године је све лакше, препознајете екипу од раније, а развијате и своју способност у рјешавању задатака - прича Велимир.

Кад Велимир говори о физици, закони ове егзактне науке постају једноставни попут игре. То није промакло његовом професору, па не жали труда да га што боље припеми за још једно у низу такмичења, бх. олимпијаду.

Програмирање, као практична страна примјењене физике или физика као наука, дилема је о којој Велимир мора одлучити ускоро, јер предстоји матура и упис на факултет.

- Матурски испит, што је добро, је из физике, тако да ми је ово додатно искуство које ћу примијенити при изради матурског рада. Ослобођен сам додатних обавеза - каже млади физичар.

Али не случајно, јер и остале Велимирове оцјене то заслужују. Вуковац је и озбиљан конкурент за ученика генерације рогатичке гимназије, а при том омиљен и ангажаован у друштву и спорту.