latinica  ћирилица
16/04/2019 |  19:17 | Аутор: СРНА

Истражена локација код РТВ дома на Алипашином пољу

Припадници Федералне управе Цивилне заштите утврдили су данас присуство метала у земљи на локалитету у близини РТВ дома у сарајевском насељу Алипашино поље, за који се претпоставља да су на њему укопани убијени сарајевски Срби, изјавио је Срни предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.
Алипашино поље (АРХИВ) - Фото: СРНА
Алипашино поље (АРХИВ)Фото: СРНА

Он је рекао да је Деминерски тим ове управе ову активност обавио према налогу Тужилаштва БиХ.

- Моја сазнања су да је на том локалитету у децембру 1994. године ископана велика рупа и у њу бачени посмртни остаци убијених сарајевских Срба који су нестали са Алипашиног поља, Ченгић виле, Неџарића и осталих ближих локација - нагласио је Мандић.

Према његовим ријечима, на ту локацију довучен је комби ГРАС-а, запаљен и уништен, те такав бачен у ископану рупу преко тијела убијених Срба.

- Људи из Федералне управе Цивилне заштите одрадили су веома коректно и професионално свој посао. Њихови апарати показали су да има метала у земљи на том подручју. Они су написали извјештај који ће бити достављен поступајућем тужиоцу Весни Илић. Не знам кад ће њој пасти на памет да то прослиједи Суду БиХ да он изда наредбу за ексхумацију - појаснио је Мандић.

Он је најавио да ће се наредне седмице чути са Илићевом да би сазнао када ће то она да уради.

- Она је веома дискутабилна - пуно прича, а не ради скоро ништа - навео је Мандић.

Према његовим ријечима, овај се случај "вуче" од 30. марта 2016. године.

Мандић је подсјетио да је приликом посљедње ексхумације на овом терену био постављен луна парк, тако да се није могло вршити ископавање.

Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије и даље трага за око 180 несталих сарајевских Срба.