latinica  ћирилица
16/04/2019 |  20:16 | Аутор: СРНА

Брисел упозорава Вашингтон

ЕУ је упозорила Вашингтон да би било какав поступак који би омогућио америчким држављанима да туже стране фирме које послују на Куби могао довести до тужбе пред Свјетском трговинском организацијом и низа контра захтјева пред европским судовима.
Заставе САД и ЕУ - Фото: Getty Images
Заставе САД и ЕУФото: Getty Images

ЕУ је изразила озбиљну забринутост због одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да оконча суспендовање дијела Закона Хелмс-Бартона који омогућује сличне тужбе, које би суду могли подносити Американци кубанског поријекла.

Агенција Ројтерс имала је увид у писмо које су америчком државном секретару Мајку Помпеу послале високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европски комесар за трговину Сесилија Малмстром.

Званичници ЕУ позвали су Вашингтон да поштује споразум из 1998. године који омогућује непрестано изузеће од тужби европским компанијама и грађанима а да европски блок неће подносити тужбу Свјетској трговинској организацији.

- Уколико овај услов не буде испуњен, ЕУ ће морати да искористи све начине, укључујући и сарадњу са осталим међународним партнерима, да заштити своје интересе. ЕУ разматра и могуће подношење тужбе Свјетској трговинској организацији - истиче се у писму које је датирано на 10. април.

У писму се додаје да судови у ЕУ имају овлаштење које ће компанијама из европског блока омогућити покривање тошкова узрокованим тужбама због Кубе