latinica  ћирилица
16/04/2019 |  20:17 ⇒ 21:13 | Аутор: СРНА

Линта: Дудаковића ће ослободити антисрпски Суд БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да ће суђење бившем команданту Петог корупуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу за масовне злочине над Србима завршити ослобађајућом пресудом, наводећи да бројне чињенице потврђују да је Суд БиХ антисрпски.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је у саопштењу навео да Суд БиХ има задатак да својим скандалозним пресудама оправда безочну лаж да су Срби били тобоже агресори и кривци за рат и ратне злочине а Бошњаци ослободиоци и жртве.

Он сматра да због тога судски процес против Дудаковића неће завршити правдом и заслуженом високом затворском казном, иако је одговоран за бруталне злочине против човјечности и цивилног становништва на подручју општина Босански Петровац, Сански Мост, Кључ и Босанска Крупа који су почињени 1994. и 1995. године.

У саопштењу се подсјећа да су, према оптужници, припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића на подручју ове четири општине, убили више од 300 Срба, прогонили и мучили српске цивиле и ратне заробљенике, уништили више од 30 православних храмова, цркава и вјерских објеката и систематски пљачкали и палили српску имовину.

Линта је истакао да је трагична чињеница да бошњачки политичари и разне институције ратног злочинца Атифа Дудаковића сматрају херојем.

- Због тога је реално очекивати да ће током судског процеса против Дудаковића и његових сабораца бошњачки политичари и друга лица вршити огроман притисак на свједоке - сматра Линта.

Он је подсјетио да се то већ дешавало у свим претходним поступцима у којима су суђени бошњачки војни и полицијски команданти, посебно током суђења ратном злочинцу Насеру Орићу.

- Такође, досадашња пракса показује да свједоци тешко могу очекивати заштиту и да им може бити угрожена безбједност -навео је Линта.

Суђење Дудаковићу и другима оптуженим за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године почело је јуче пред Судом БиХ.