latinica  ћирилица
16/04/2019 |  22:30 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Црњански-биографија једног осећања" Мила Ломпара

Промоција књиге "Црњански - биографија једног осећања" аутора Мила Ломпара, која говори о његовом положају у српској култури, одржана је вечерас на Филозофском факултету на Палама.
Промоција књиге "Црњански - биографија једног осећања" Мила Ломпара - Фото: СРНА
Промоција књиге "Црњански - биографија једног осећања" Мила ЛомпараФото: СРНА

Професор на Филолошком факултету у Београду Мило Ломпар подсјетио је да је књига изашла прошле године, да представља једну врсту духовне биографије највећег модерног српског писца Милоша Црњанског.

- То значи да не претреса сваку чињеницу његовог живота, него дотиче оне чињенице и догађаје који су играли пресудну улогу у обликовању његовог културолошког лика. То значи његов положај у култури који је важио у временима пре Другог светског рата и после, а у неком смислу важи и данас - навео је Ломпар који је и предсједник Задужбине Милоша Црњанског.

Ломпар је рекао да је покушао да открије нити које воде од писца и његовог унутрашњег осјећања до његовог положаја у култури, а преко тога до нечег универзалног што дотиче нову ситуацију унутар свјетске књижевности, тако да је правио паралеле и у том правцу.

Према његовим ријечима, у својим књигама о Црњанском, а написао их је четири, покушавао је да из различитих углова освијетли ову неупоредиву личност српске културе.

Професор социологије културе Зоран Аврамовић из Србије рекао је да књига говори о изузетном студију, научном огледу о Црњанском и да је то једно истраживање које није типично, није биографско испитивање живота и дјела Црњанског већ покушај да се кроз психологију личности његовог дјела и мјеста у друштву освјетли његово мјесто у српској култури.

- Ова књига је значајана због тога што нам осветљава једног од највећих српских писаца на један посебан начин, а то је његово место у књижевности, у политици и Краљевини Југославији и његово место у српској књижевности. У том смислу књига је значајна због самог писца и због осветљавања времена у коме је он живео - истакао је Аврамовић.

Он је додао да то није књига само о Црњанском већ о Краљевини Југославији, о Србији, српском народу, иностранству гдје је провео 25 година, та слика је изузетно употпуњена везом писца и времена у коме је он живио.

Историчар књижевности Мило Ломпар рођен је 19. априла, 1962.године у Београду. Завршио је групу за југословенске и општу књижевности на Филолошком факултету у Београду гдје предаје Српску књижевност 18. и 19. вијека и културну историју Срба.

Био је генерални директор "Политике" у периоду 2005. до 2006. године.