latinica  ћирилица
17/04/2019 |  08:52 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Дачић: Прво ријешити таксе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је, поводом изјаве комесара ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана да би размјена територија могла да буде дио споразума Београда и Приштине, да прво треба ријешити проблем приштинских такса на робу из централне Србије и БиХ, па да се онда види шта даље.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

Он је нагасио да Србија чека да Приштина начини први потез.

- Прво нека рijuеше таксе, па онда да видимо даље. Сачекајмо да видимо шта ће бити у Берлину 29. априла - рекао је Дачић за београдски "Блиц".

Генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић истакла је да је Ханова изјава не изненађује, јер, како је навела, од 19. априла 2013. године није спроведен Бриселски споразум, па се, с обзиром на то да се дијалог нашао у ћорсокаку, кренуло у потрагу за другим рјешењима.

Грубјешићева је рекла да не очекује да ће састанак у Берлину донијети рјешење, али очекује да се одблокира дијалог и укину приштинске таксе.

- Чињеница је да би садашња гарнитура желела да се дође до споразума, али шта ће и како ће бити, то нико не може са сигурношћу да каже - рекла је Грубјешићева.

Директор Центра за регионализам Алексанадар Попов сматра да је изјаву Хана "погурала Америка", јер се умијешала искористивши вакуум који је направила ЕУ својом пасивношћу, па Брисел покушава поново да похвата конце.

Комесар ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан рекао је за Вашинтгон пост да би правно обавезујући споразум двије стране покрио и области шире од питања границе и да "један од кључних елемената будућег споразума мора бити поштовање мањинских права".