latinica  ћирилица
17/04/2019 |  11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Командант НАТО за Европу: У Хладном рату смо бар разговарали с Русима

Док многи аналитичари сматрају да погоршање односа Русија - САД има обиљежја "новог Хладног рата", врховни командант НАТО за Европу залаже се за сарадњу.
Русија - НАТО (фото: www.rferl.org) -
Русија - НАТО (фото: www.rferl.org)

Куртис Скапароти позива америчке званичнике да траже да више комуницирају са руским колегама.

- То би осигурало да разумијемо једни друге и зашто радимо то што радимо - рекао је Скапароти, генерал америчке војске са четири звездице.

Он је за АП додао да не морају много да разговарају, али је нагласио да је комуникација веома важан дио тактике одвраћања од напада.

- Током Хладног рата, разумјели смо међусобне сигнале. Разговарали смо. Забринут сам да их више не познајемо данас тако добро - рекао је Скапароти, који је командовао америчким снагама у БиХ, Авганистану и Ираку.

РТ подсјећа да је Русија раније ове недјеље указала на погоршање односа са НАТО који је прекинуо везе са Москвим као одговор на њену одлуку да припоји Крим 2014. године.

- НАТО је напустио позитивну агенду у својим односима с Русијом. Она не постоји - рекао је у понедјељак замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко.

Он је упозорио НАТО да не улази у војни сукоб са Русијом додајући да се "сви разумни људи надају да се то неће догодити".

Осим Украјине, Москва и Вашингтон имају низ спорова који штете односима двије земље, као што су оптужбе за наводно мијешање Русије у предсједничке изборе у САД 2016. године, полемике око Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), америчке санкције...

Русија се већ дуго жали да НАТО жели да поткопа њену безбједност и "окружи" је низом "непријатељских америчких савезника и клијената". Од краја Хладног рата 1990. године, 13 руских сусједа придружило се НАТО, чиме је, оцјењује РТ, обезбијеђена позадина за додатна непријатељства.

Пензионисани адмирал Џејмс Ставридис каже да је дијалог кључан да би се промијенио ток односа.

- У опасности смо да се спотакнемо и вратимо у еру Хладног рата, што никоме не иде на корист. Без постојаног ангажовања на политичком нивоу између одбрамбених установа, ризик од правог новог Хладног рата стално се повећава - рекао је Ставридис.