latinica  ћирилица
17/04/2019 |  11:21 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Ухапшено девет лица због кријумчарења миграната (ФОТО)

На подручју Бијељине, Брчког и Доњих Жабара ухапшено је девет осумњичених за кријумчарење миграната, одузета су четири аутомобила и одређена количина дроге и муниције, саопштено је данас из Граничне полиције БиХ.

У саопштењу се наводи да су извршени претреси на десет локација и да ће ухапшени, након криминалистичке обраде, бити предати Тужилаштву БиХ, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Акција је спроведена по наредби Суда и Тужилаштва БиХ.

ГП БиХ (Фото:granpol.gov.ba)

Активности полицијских службеника усмјерене су против организоване криминалне групе која је од јануара до априла на подручју Бијељине, Брчког, Бихаћа и Градишке кријумчарила мигранте из земаља високог миграционог ризика, а најчешће Пакистана, Ирана, Ирака и Сирије.

Припадници Граничне полиције су током акције документовали више случајева кријумчарења људи са подручја Србије у БиХ, те њихово даље пребацивање у земље ЕУ.

ГП БиХ (Фото:granpol.gov.ba)

У саопштењу се додаје да је идентификовано 11 држављана БиХ који су прокријумчарили више од 140 миграната, чиме су стекли знатну противправну имовинску корист.

Поводом успјешно реализоване акције, директор Граничне полиције Зоран Галић истакао је да су са повећаним притиском миграната на границу БиХ појачали и активности с циљем откривања кривичних дјела у вези са кријумчарењем људи.

Галић је навео да су у 2018. и 2019. години припадници Граничне полиције евидентирали 78 кривичних дјела кријумчарења људи, те осам кривичних дјела организовања групе или удружења за вршење кривичног дјела кријумчарење мигрантима и реализовали низ акција на пресијецању кријумчарења миграната на дијелу такозване балканске кријумчарске руте.