latinica  ћирилица
17/04/2019 |  15:42 | Аутор: СРНА

Све више фирми жали што послује у Хрватској

Готово половина фирми које послују у Хрватској не би више изабрала ту земљу за покретање бизниса, показује истраживање Њемачко-хрватске индустријске и трговинске коморе.
ЕУ - Хрватска - Фото: илустрација
ЕУ - ХрватскаФото: илустрација

Према тим подацима, удио предузећа која би поново инвестирала у Хрватску осјетно је пао, са прошлогодишњих 68 одсто на 54 одсто.

Још 2017. године тај проценат је износио 80 одсто, а овогодишњи пад спремности за реинвестиције сврстао је Хрватску испод просјека земаља средње и источне Европе, који износи 79 одсто.

Као главне разлоге незадовољства пословањем у Хрватској, компаније наводе недовољну борбу против корупције и криминала, високо пореско оптерећење и порески систем, неефикасну јавну управу и недостатак правне сигурности.

Такође, фирме су незадовољне и овогодишњим прогнозама раста хрватске економије, па у односу на 2018. годину само 19 одсто фирми које су анкетиране очекује побољшање.

Већи је и проценат предузетника који економску ситуацију у Хрватској оцјењују као негативну /61 одсто/, што је велико повећање у односу на прошлу годину /39 одсто/.

Као највеће предности Хрватске као пословне локације, фирме истичу чланство у ЕУ, квалификованост запослених, академско образовање, продуктивност и мотивацију запослених, те инфраструктуру, наводи се у истраживању Њемачко-хрватске индустријске и трговинске коморе, које преносе хрватски портали.