latinica  ћирилица
17/04/2019 |  15:45 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

У Бујановцу забрањено приказивање "Балканске међе"

Филм "Балканска међа", инспирисан ратним догађајима на Косову и Метохији 1999. године, неће се приказивати у Дому културе у Бујановцу иако је најављен, а приказивање је забранио директор те установе, на шта су реаговали глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић.
Бујановац (фото: Sputnik / Dejan Simić) -
Бујановац (фото: Sputnik / Dejan Simić)

РТС је јавио да је приказивање филма забрањено да не би изазивало тензије, али да о томе нико у овој установи званично није хтио да говори јер је директор одсутан.

Ни у локалној самоуправи нико није хтио да се огласи, а и већина Бујановчана које је РТС анкетирао избјегавала је да говори о томе или није била упозната о репертоару.

"Балканска међа" је српско-руски филм који приказује акцију руских специјалаца на приштинском аеродрому непосредно послије НАТО бомбардовања Србије 1999. године.

У име продукцијске куће "Архангел студиос" огласили су се глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић, који су навели да је приказивање филма "Балканска међа", иако је претходно било регуларно заказано у Дому културе у Бујановцу, прије два дана отказано без образложења.

Према њиховим информацијама, приказивање је отказано без обзира на чињеницу да је постојало велико интересовање публике за овај филм.

- Оваквим потезом још једном постајемо сведоци неуобичајене појаве да умјетност доживљава забране - наводи се у саопштењу које потписују Биковић и Радоњић.

У саопштењу се додаје да "Балканска међа" шаље поруку о неопходности његовање односа мира и разумијевања између Срба и Албанаца.

- И зато желимо да верујемо да ће и наши грађани на југу Србије моћи да га погледају, јер никада неће постојати довољно добар мотив који оправдава забрану било ког филма - истиче се у саопштењу.

Министарство културе и информисања Србије саопштило је да са забринутошћу и неодобравањем гледа на одлуку надлежних у Дому културе у Бујановцу да не прикажу руско-српски филм "Балканска међа".

- Такав чин неприкладан је, необјашњив и политички провокативан у месецима када читава Србија обележава 20 година од трагичних збивања која су нашла израза у овом запаженом филмском остварењу - саопштено је из овог министарства.