latinica  ћирилица
17/04/2019 |  16:14 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Пољопривредници заинтересовани за бизнис планове и развој кластера

Пољопривредници из добојске регије заинтересовани су за реализацију бизнис планова и развој кластера да би лакше дошли на тржиште.

О томе је разговарано на скупу у Добоју који је организовала Јединица за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде.

Производња јагоде и поврћа у затвореном простору, идеја је коју заговарају пољопривредници из Станара. Окупља око 20 произвођача, а шансу виде у ИФАД пројекту.

- Наша идеја је, пошто немамо задруге и немамо складишних капацитета, да искористимо овај моменат и да узмемо инфраструктурни објекте та да направимо складиште, пакирницу и све остало што треба у пољопривредној производњи- каже Михајло Гаврић из Удружења пољопривредних произвођача "Пољопривредник", Станари.

Подручје Добоја обилује великим пољопривредним површинама високог квалитета. Стручњаци савјетују да се улаже у високопрофитабилне - мљекарску и повртарску производњу.

- Оно што се код нас углавном ради, у нашим пластеницима и у затвореном простору, је производња парадајза, краставца салатара и паприке, а у задње вријеме имамо велику потражњу из Хрватске и земаља окружења за производњом црвене паприке - истакао је Драгиша Марковић из Стручне службе у пољопривреди Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске.

Ниједна од општина у регији нема прерађивачке капацитете,а један од циљева ИФАД пројекта управо је то. Кроз пројекат се финансирају бизнис планови и набавка опреме и инфраструктуре.

- Мали произвођачи не могу да дођу до великих тржишта, морају да се организују, а у суштини то је једно регионално планирање и организовање производње и очекујемо данас да дођемо до производњи које су перспективне - наводи Драган  Вучковић, менаџер пројекта Развоја конкурентности у руралном подручју.
 
ИФАД пројекат договорила је Влада Републике Српске и реализује се кроз Јединицу за координацију пољопривредних пројеката у Министарству пољопривреде. Његова вриједност је 17 милиона долара.