latinica  ћирилица
17/04/2019 |  17:31 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Повјериоци бијељинске "Шећеране" траже смјену стечајног управника (ФОТО)

Група повјерилаца бијељинске Шећеране затражила је смјену стечајног управника Небојше Матића, оптужујући га да кочи продају фабрике. Захтјев је предат стечајном судији Окружног привредног суда у Бијељини. Матић одбија оптужбе. Тврди да је све радио према закону.

Повјериоци више немају повјерења у стечајног управника Небојшу Матића.

Тврде да 18 мјесеци кочи продају Шећеране, и да су, због његових неодмјерених изјава, одбијени купци из Турске.

- Тенденциозним изјавама и вођењем разговора он их је практично елиминисао. Кад су се појавили Турци, није нашао за сходно ни да им покаже фабрику - каже Мехо Фафулић, члан Скупштине повјерилаца Шећеране у Великој Обарској.

Матић одговара да су оптужбе неосноване. Представници турских фирми "Солтист" и "Сариел", који су нудили пет милиона евра за Шећерану, одбили су да уплате 50.000 КМ депозита.

Нико их није отјерао, као ни вијетнамску фирму "ЦЦ 1" која је тражила да Шећерану купи без дугова од 16 милиона КМ, тврди Матић.

- На новој Скупштини појавили су се Турци, ја сам био сагласан, одмах идемо у Шећерану да правимо протокол, а они су рекли не. Ми немамо повјерења у овај систем и правосуђе - истиче Матић.

Повјериоци су захтјев за Матићеву смјену предали стечајном судији.

Оптужбе за шећерану (Фото: РТРС)

Мехо Фафулић, члан Скупштине повјерилаца Шећеране нагласио је како је Матић, како је рекао, зрео за смјену са мјеста стечајног управника Шећеране.

- Не одлучујем ја о томе, нити могу да продам, нити да не продам Шећерану. Одбор, Скупштина повјерилаца и стечајни судија су ти који доносе коначну одлуку - напоменуо је Матић.

Матић сумња да се иза захтјева за његову смјену крије страх појединих повјерилаца од подизања оптужница, због незаконитог повећања потраживања.

- Структура повјерилаца би се сасвим помјерила, била би другачија, ако би се нешто оспорило - указао је Матић.

Фафулић је истакао да је МУП Републике Српске спровео одређене истражне радње и навео како је и он био позван на разговор. Он је рекао да за сада нема никаквих других активности по овом питању.

Осим избора купца, повјериоци траже и извршење одлуке Врховног суда Црне Горе, да Шећерани припадне 26 станова у Бијелој, вриједних шест милиона КМ, а не Влади Републике Српске. Матић истиче да ће и то ускоро бити ријешено.