latinica  ћирилица
17/04/2019 |  17:54 ⇒ 18/04/2019 | 11:04 | Аутор: СРНА

На "Белдоксу" филмови о генералу Младићу, Горбачову, логору Матхаузен ...

У Београду ће од 8. до 15. маја бити одржан Међународни фестивал документарног филма "Белдокс", који ће обухватити више од сто премијера савременог документарног филма, међу којима су филмови о суђењу генералу Ратку Младићу, као и остварење о Михаилу Горбачову, најавили су организатори на конференцији за новинаре у Београду.
Белдокс (Фото: Архив) -
Белдокс (Фото: Архив)

Фестивал ће бити одржан на 11 локација у Београду, а отвара га свјетска премијера филма "Линија живота" Дарка Бајића, 8. маја у "Комбанк дворани", док ће на свечаном затварању 15. маја, након додјеле награда најбољим остварењима, бити премијерно приказан српски документарац "Електрични Оргазам за људе будућности" у режији Марије Вукић.

Публика фестивала имаће прилике да види и остварења из програма названог "Лавиринти правде" који на испит ставља правду, њено читање, разумијевање у модерном тренутку.

Филм "Суђење Ратку Младићу" Роберта Милера и Хенрија Сингера представља процес који је пред Међународним кривичним судом у Хагу вођен против некадашњег генерала и начелника Главног штаба Војске Републике Српске, пренио је Тањуг.

У програму под називом "Профил" биће приказана остварења о совјетском лидеру Михаилу Горбачову, ММ борцу Конору Мекгрегору, тенисеру Џону Мекинроу и редитељу Вилијаму Фридкину.

У оквиру програма фестивала биће приказан биографски филм о бенду "Електрични оргазам" Марије Вукић.

Редитељ и професор режије Дарко Бајић рекао је на конференцији за новинаре да је "Линија живота" филм о његовом оцу Милошу Бајићу, академском сликару, првом апстрактном сликару у соцреализма који је као логораш преживио логор "Матхаузен".

- На његовом досијеу је на њемачком језику писало "повратак непожељан". Његова линија живота је почела у логору и пратила га све док нас заувијек није напустио. Цртежи које је кришом цртао у логору и сакривао копајући испод бараке логора, заправо су дали живот мом оцу и његовим друговима - рекао је Бајић.

Тамара Даниловић Ћирић, коауторка књиге "Концентрациони логор Матхаузен - повратак непожељног", рекла је да се данас релативизују исход и дешавања у Другом свјетском рату и да много људи још нема појма гдје су им сахрањени преци.

- Морамо да се бавимо дешавањима у систему логора у НДХ, Бањицом, као и осталим стратиштима наших рођака широм Европе - рекла је Ћирићева.

У међународном такмичарском програму биће приказано 10 филмова, а у програмима "Ватромет" су узбудљиви, динамични и визуелно упечатљиви филмови снажних, неафирмисаних младих умјентика, док остварења из програма "Метеори" отварају неке нове хоризонте и обасјавају стазе филмског језика.

Домаћи такмичарски програм окупља шест остварења, међу којима су филмови "Таурунум бој" /Таурунум боy/ Јелене Максимовић и Душана Грубина, који прате земунске тинејџере током љетњег распуста с преласка из основне у средњу школу, као и филм о хип-хоп бенду "То сам што јесам - Џипси мафија" Андријане Стојковић, али и остварење "Центар", експериментални документарац о Сава центру.