latinica  ћирилица
17/04/2019 |  18:01 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Четворо младих спортиста из БиХ на Форуму фудбала и пријатељства у Мадриду

Ања Гачић, Славко Рогуљић, Лејла Салиховић и Самра Османовић представљаће БиХ на финалу пројекта у Мадриду
Млади спортисти - Фото: илустрација
Млади спортистиФото: илустрација

Ања Гачић, четрнаестогодишња репрезентативка WУ16 репрезентације Босне и Херцеговине, тренер је и игра у Академији Фудбала Спортинг Теслић са дјечацима, као и у женском фудбалском клубу Слога из Петрова; Славко Рогуљић, голман Спорт Тима из Бањалуке; Лејла Салиховић, чланица Школе фудбала Респект из Сарајева и Самра Османовић из Грачанице, играчица ЖФК Петрово представљаће Босну и Херцеговину ове године на Форуму фудбала и пријатељства у Мадриду.

Ово четверо дјеце амбасадори су Босне и Херцеговине за глобални пројекат "Фудбал за пријатељство".

Овогодишњи завршни Форум фудбала и пријатељства биће одржан од 28. маја до 2. јуна, у седмици кад се одржава финални меч УЕФА Лиге шампиона у главном граду Шпаније, Мадриду. Главни циљ пројекта и ове године је да подржи дјечији и омладински спорт, промовише вриједности здравог и активног начина живота и промовише и његује поштовање и толеранцију између различитих нација и култура свијета.

- Јако сам срећна, и као фудбалерка и као тренер, што ћу ове године имати прилику да будем дио ове велике манифестације. Јако волим фудбал, уживам у свему што ми фудбал пружа, и јако се радујем прилици да се у Мадриду дружим са дјецом из цијелог свијета - рекла је репрезентативка Ања Гачић која ће у Мадриду имати задаћу да тренира младе тимове.

- Срећна сам што ћу моћи да се дружим и играм фудбал са дјечацима и дјевојчицама из цијелог свијета и што ћу представљати своју земљу - рекла је Самра Османовић, млада фудбалерка из Грачанице.

- Част ми је што сам међу само четверо дјеце из Босне и Херцеговине који ће бити амбасадори пројекта у Мадриду. Волим фудбал и баш се радује што ћу упознати дјецу из цијелог свијета која подједнако воле фудбал, као ја - рекла је Лејла Салиховић, полазница Школе фудбала Респект, која је добитник награде Шампион инклузије УНИЦЕФ-а.

- Радујем се што ћу путовати у Мадрид и једва чекам да се окупимо тамо. Да се упознамо, играмо фудбал, дружимо и, сигуран сам да ћемо и научити нешто ново. Ја говорим енглески а надам се да ћу научити још неку ријеч других језика - рекао је весело Славко Рогуљић, млади голман из Бањалуке.

БиХ је од прошле године укључена у глобално признати и вишеструко награђивани међународни друштвено-одговорни пројекат за дјецу Фудбал за пријатељство, у оквиру ког је прошле године, по први пут имала представнике на Форуму у Москви, тен а свечаом отварању Свјетског првенства у фудбалу 2018.

Међународни друштвено одговорни пројекат за дјецу у спорту “Фудбал за пријатељство“ одржава се под покровитељством компаније Газпром од 2013. године. Учесници пројекта су дјечаци и дјевојчице као и деца-млади новинари који покривају догађаје пројекта из Међународног дјечијег медија центра. Финална манифестација овогодишњег “Фудбала за пријатељство“ биће одржана у Мадриду од 28. маја до 2. јуна.