latinica  ћирилица
17/04/2019 |  18:28 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Потребна ратификација преосталих уговора између БиХ и Турске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић примили су данас потпредсједника Републике Турске Фуата Октаја.
Додик и Џаферовић са потпредсједником Турске - Фото: РТРС
Додик и Џаферовић са потпредсједником ТурскеФото: РТРС

Чланови Предсједништва БиХ упознали су потпредсједника Октаја да је БиХ дошла до консензуса о свеобухватној траси аутопута Сарајево - Београд и том приликом се захвалили на спремности Турске да помогне да се ова два града што прије повежу изградњом саобраћајнице, кроз финансирање турске стране и заинтересованост турских грађевинских компанија да се укључе и брзо обаве изградњу.

Чланови Предсједништва БиХ су подсјетили високог госта да су државне институције БиХ одмах, након покушаја војног удара у Републици Турској, изразиле своју пуну подршку легитимно изабраним институцијама власти те земље, изражавајући истовремено жаљење због изгубљених људских живота. Додатно, захвалили су се потпредсједнику Октају за одлуку Владе Републике Турске да одобри бесцарински увоз 15.000 тона меса и месних прерађевина из БиХ, што се третира као помоћ БиХ након поплава из 2014. године.

На састанку је констатовано да су најважније области билатералних односа двије државе правно уређене и дефинисане, а да је у наредном периоду потребно извршити ратификацију преосталих уговора и приступити њиховој пуној имплементацији.

У том контексту потпредсједник Октај је потцртао да Турска и даље стоји при квоти за увоз бх. меса, те да што прије жели да види ратификацију ревидираног Уговора о слободној трговини између БиХ и Турске, захваљујући којем би трговинска размјена између двије пријатељске земље убрзо могла достићи обим већи и од милијарду америчких долара, саопштено је из Службе за односе са јавношћу Предсједништва БиХ.

Састанку је у име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића присуствовао савјетник Славен Ковачевић.