latinica  ћирилица
17/04/2019 |  19:12 ⇒ 18/04/2019 | 07:53 | Аутор: РТРС

Нема коначног договора о Савјету министара!

У Сарајеву је окончан и трећи састанак лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ, али коначан договор о Савјету министара није постигнут.

Иако најављиван као дан Д, 17. април није донио конкретан договор о Савјету министара. Ипак усаглашени су ресори и чини се да су све три стране направиле уступке. ХДЗ БиХ одустао је од спољних послова, СДА од финансија, а СНСД је пристао да у квоти из Републике Српске један министар буде из реда Осталих. Ипак таква расподјела остаће мртво слово на папиру, јер СДА ултимативно захтијева наставак НАТО пута БиХ, на шта СНСД и не помишља да пристане , што у коначном значи да нема новог Савјета министара до даљњег.

Ни шест мјесеци након Општих избора нема цјеловитог договора побједничких странака о новом Савјету министара. Напредак је додуше постигнут у расподјели ресора, међутим чланство БиХ у НАТО кроз усвајање ГНП, на "мала врата" одлуком министарке одбране у техничком мандату Марине Пендеш што је тражио лидер СДА , не само да је непремостива препрека за договор о Савјету министара, већ БиХ води опасном путањом у будућности, поручио је Милорад Додик. 

Састанак (Фото:кlix.ba /H.M)

- То је веома опасна путања на коју се неко одлучио и која БиХ ставља у веома неизвјесну орбиту кретања, а сам Изетбеговић је тврдио да тражи министра одбране, што није спорно, да би његов министар у будућности то могао да уради, уколико се то сада не догоди. Ми смо против и не слажемо се са тим - навео је Додик.

СДА упорно доводи у везу наставак НАТО интерграција са формирањем новог Савјета министара и потпуно игноришу добронамјерна упозорења партнера да је за БиХ у овом тренутку важнији и реалнији европски пут. 

- Не видимо да је могуће именовати мандатара који ће довести у питање опредјељење БиХ када је у питању НАТО - сматра Изетбеговић.

- Да ми дамо сагласност за активирање МАП-а? Те сагласности нема и да јасно кажем да је неће ни бити и уколико неко крене да рјешава спољно политичке проблеме БиХ без унутрашње саглсности, онда ризикује да доведе кризу у БиХ - категоричан је Додик.

Делегација СНСД-а (Фото: РТРС)

На данашњем састанку лидера и страначки делегација начелно је договорена раподјела ресора по формули три Србина, три Бошњака и три Хрвата с тим што је из квоте Републике Српске предвиђено да се изабере трећи министар, али из реда осталих и нестраначка личност. Додик је одбио могућност да о тој личности се добија заједничка сагланост свих страна, већ ће то бити искључиви избор странака из Републике Српске.

- Ја ћу рећи да смо ми са своје стране дали макскимум компромиса - нагласио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

У расподјели ресора је и десет замјеничких министарских позиција, при чему је СДА припало четири, а СНСД-у и ХДЗ-у по три позиције.

Тегелтија и Шпирић (Фото:кlix.ba /H.M)