latinica  ћирилица
17/04/2019 |  19:58 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Свечано отворена бициклистичка трка Београд – Бањалука

Тринаеста међународна бициклистичка трка Београд – Бањалука свечано је отворена на платоу испред Храма Светог Саве у Београду, а стартоваће сутра из градске општине Обреновац. Први пут ове године трка ће се возити у четири етапе.

Из године у годину међународна бициклистичка трка Београд-Бањалука постаје све значајнија у свјетским оквирима, а овогодишње издање биће највеће до сада, уз учешће врхунских екипа, најављују организатори.

- Овогодишње издање је квалификационо за Олимпијске игре у Токију. Дошло нам је и долазе такмичари из 30 земаља, 176 њих. Испунили смо ту пуну квоту што се тиче максималног броја пријављених. Надам се да ће сви доћи до Бањалуке - рекао је директор Међународне бициклистичке трке Београд – Бањалука Владимир Куваља.

- Увршћени смо у првих 50 трка у свијету у прошлој години. Надам се да ћемо кроз коју годину бити још боље пласирани - истакао је предсједник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић.

Први пут ове године трка ће се возити у четири етапе. Прва, најдужа - дуга 240 километара, стартује сутра из градске општине Обреновац, а такмичари возе до Власенице. Ова трка доприноси јачању веза, промоцији Републике Српске и привредном и туристичком развоју.

- Промоција спорта, промоција бициклизма, али наравно – промоција туристичких потенцијала Републике Српске, знамо да су свих ових година трке биле у двије етапе, ове године су четири етапе. На наше велико задовољство, сви ти бициклисти, кроз тај бициклистички караван виде љепоте Републике Српске - рекао је помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске

- Ова бициклистичка трка представља прави пирмјер сарадње нас с оне стране Дрине са нама с ове стране Дрине. Кад ово кажем, кажем зато што је ова трка наша, а свјетска по свим осталим елементима, значи свјетска је и по организацији, и по учесницима и по наградама - изјавио је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Генерални покровитељ трке је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а овај велики спортски догађај подржали су и Влада Републике Српске, ресорна министарства Српске и Србије и Представништво Српске у Србији.