latinica  ћирилица
17/04/2019 |  20:55 ⇒ 22:49 | Аутор: СРНА

Лукач: Прописано успостављање резервног састава полиције

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је вечерас у Бањалуци да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима утврђују формалноправни услови за успостављање резервног састава полиције.

Лукач је истакао да је прописано да ће полиција резервног састава имати иста овлаштења као и редовна полиција у складу са Законом о полицији и унутрашњим пословима, како би био постигнут максимални ниво сигурности лица и имовине, нарочито у периоду када се очекује повећање интензитета мигрантске кризе.

- Помјерена је и старосна граница за запошљавање полицијских службеника с циљем подмлађивања кадра у Министарству унутрашњих послова, а створени су и формалноправни услови за успостављање система заштите информационо-комуникационе структуре, као и за електронску комуникацију МУП-а са грађанима - рекао је Лукач у Народној скупштини Републике Српске, образлажући ово законско рјешење.

Он је нагласио да је разлог за доношење Нарцта закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима садржан у потреби за побољшањем одређених законских рјешења, као и ради установљења нових с циљем превентивног дјеловања и цјелисходније примјене закона.

- Указала се потреба за јаснијим дефинисањем појединих полицијских овлаштења, надлежности директора, додатним ангажовањем посебних јединица, као и повећањем нивоа заштите инФормационо-комуникационих структура и успостављањем система електронског пословања са грађанима - додао је Лукач.