latinica  ћирилица
18/04/2019 |  20:13 ⇒ 20:31 | Аутор: Блиц

Пронађени први директни докази присуства неандерталаца на територији Србије

Тим стручњака експерта из Канаде и Србије утврдио је први налаз присуства неандерталаца на територији Србије, саопштио је Филозофски факултет у Београду.
Реконструкција изгледа неандерталца (фото: Elisabeth Daynes) -
Реконструкција изгледа неандерталца (фото: Elisabeth Daynes)

Како се наводи у саопштењу, горњи кутњак из пећине Пештурина у Јелашничкој клисури представља први поуздано идентификовани фосил неандерталца на територији Србије. Резултати детаљне анализе овог фосила објављени су данас у научном часопису "Journal of Human Evolution".

Међународни научни тим који је дошао до ових резултата био је у саставу Предраг Радовић из Народног музеја Краљево, Џошуа Линдал и проф. Мирјана Роксандић са Универзитета у Винипегу, и професор Душан Михаиловић са Филозофског факултета у Београду.

Како се наводи, неандерталци су насељавали Европу и дио Азије у периоду између 400 и 40 хиљада година прије садашњости. Генетичке студије објављене током посљедњих десетак година показале су да су се неандерталци укрштали са анатомски модерним Хомо сапиенсом.

Присуство неандерталаца на територији Србије још од раније је претпостављано на основу остатака материјалне културе, а налаз из Пештурине представља први директни доказ тог присуства, стоји у саопштењу.