latinica  ћирилица
18/04/2019 |  20:26 | Аутор: СРНА

Мајдов: Велико признање и за Српску

Традиционалне годишње награде, поводом дана града Београда, данас су уручене лауреатима из разних области за прошлу годину, а Немањи Мајдову уручено је признање за спорт за освајање сребрне медаље на Европском првенству у џудоу 2018. године.
Немања Мајдов (архив) - Фото: blic.rs
Немања Мајдов (архив)Фото: blic.rs

Мајдов је у изјави Срни истакао да је почаствован тим признање, које је, како је навео, истовремено и признање за Републику Српску гдје је рођен.

- Ово је велика награда за мене, мој клуб Црвену звезду и Републику Српску одакле долазим - рекао је он.

Он је навео да је добро познато какве Београд има спортисте и да је част и привилегије бити бољи од њих, а с друге стране и обавеза и мотивација за даљи рад.

- Захвалио бих свим људима који су ме изабрали, граду Београду...и људима којима су ми омогућили да представљам Србију у најбољем свјетлу - рекао је он.

Награда града Београда за новинарство додијељена је Мирославу Лазанском, новинару, писцу и војнополитичком коментатору, док је драмски умјетник Ненад Јездић добитник награде за позоришно стваралаштво.

Добитник награде за филмско и радио-телевизијско стваралаштво је Игор Ђорђевић за улогу Ђорђа Катића у телевизијској серији "Корени", за музичко и музичко-сценско стваралаштво Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор, за националну оперу "Седра".

У области медицине један од добитника је доктор Даница Грујичић за рад и резултате изузетне вриједности појединца којима је дао значајан допринос у развоју и унапређењу медицине у 2018. години.

За дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда награду је добио Никола Кусовац за истраживачки и музеолошки рад у области српске ликовне умјетности од 18. до 20. вијека и за афирмисање ликовне умјетности у јавном подручју.

Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд добио је Иван Тасовац за "Пикник под звездама", концерт на отвореном у организацији Београдске филхармоније.

Добитници Награде града Београда за стваралаштво младих за 2018. годину у области науке су Милица Томић за научни рад "Синестезија као корак ка тоталном Музеју", а у области умјетности Тамара Ждерић за ликовно стваралаштво.

Добитници Награде града Београда "Светислав Стојановић" за 2018. годину су појединац - Бранислав Мутић, радник Ватрогасно-спасилачке чете Земун за исказану стручност, пожртвованост и храброст на интервенцији спасавања угроженог шестогодишњег дјетета из куће која је била захваћена пожаром.

Добитник је и ватрогасна јединица - Ватрогасно-спасилачка чета Земун за изузетне резултате остварене у области заштите од пожара, спасавања лица и имовине угрожене пожаром, експлозијама, акцидентима са опасним материјама, елементарним и другим непогодама.

Додијељене су награде и за књижевност, преводилаштво, архитектуру, пољопривреду, образовање, заштиту животне средине, за медицинску његу обољелих од СМА и друге области.

Мајдов је рођен 10. августа 1996. године на Палама, а џудоом се почео бавити у раном дјетињству.

Од 2013. године члан је Џудо клуба Црвена звезда у Београду, а исте године отпочео је своју каријеру под окриљем заставе Републике Србије.

Носилац је мајсторског звања црни појас 3. дан, а вишеструки је шампион државе још од категорије полетараца до сениора.

Проглашен је за најбољег младог спортисту Србије 2014. године, а исте године постаје и амбасадор спорта Републике Српске.

Најбољи је спортиста из Републике Српске за 2017. годину и најбољи спортиста Спортског друштва Црвена звезда исте године.

На његовом сајту је наведено и да је 9. јануара 2018. године, на дан славе Републике Српске, од стране Предсједника републике одликован орденом заслуга за народ.