latinica  ћирилица
19/04/2019 |  09:18 | Аутор: СРНА

Бјелица: Очекујемо помоћ Србије за низ пројеката

Општина Соколац очекује помоћ Србије за санацију улице према Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик за шта ће бити потребно подршка од 200.000 евра, рекао је Срни начелник ове општине Милован Бјелица.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

Истичући да је у Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик сахрањено 969 српских бораца из одбрамбено-отаџбинског рата, Бјелица је навео да је улица дуга 2.000 метара и да, осим поправке коловоза, треба изградити пјешачке стазе и посадити дрворед, с обзиром на то да је ово гробље проглашено спомен-комплексом од посебног значаја за Српску.

Он је најавио да ће на састанку са високим званичницима Србије, када буде ријечи о пројектима који слиједе, представити приоритете из области културе и инфраструктуре.

- Наше је настојање да обезбиједимо средства за реконструкцију и адаптацију објекта Јавне установе за културу `Перо Косорић` за шта је, према предрачуну, потребно 300.000 евра - рекао је Бјелица, подсјетивши да је објекат највећим дијелом оштећен у пожару 2011. године када је у потпуности изгорјели кровна конструкција и биоскопска сала.

Бјелица је истакао да је у допису упућеном Влади Србије наведена и реконструкција и доградња сале општине Соколац и додатно спољашње уређење око двије стамбене зграде за смјештај избјеглог и расељеног становништва.

Он је напоменуо да локална управа има припремљене пројекте изградње спортско-рекреативног центра са базенима на отвореном у вриједности око 3.000.000 КМ и идејно рјешење за изградњу етно-села на Романији.

Говорећи о реализованим активностима, Бјелица је истакао да је општина Соколац захвална Србији за досадашње учешће у реализацији неколико мањих пројеката и за донацију око 150.000 евра.

Бјелица је навео да су међу реализованим пројекти водоснабдијевања, за шта је утрошено око 100.000 евра и један дио у вези са спољним уређењем простора око два објекта у изградњи са 64 стамбене јединице, које се граде према програму ЦЕБ два за смјештај избјеглих и расељених лица.

Он је навео да је дио радова на изградњи Градске капеле у Војничком спомен-гробљу на Сокоцу финансиран из тих средстава од Србије.

Према његовим ријечима, владама Републике Српске и Србије предата је листа пројеката за које се очекује помоћ, а односе се на свеобухватно рјешавање водоснабдијевања и питања отпадних вода, што подразумијева изградњу система за пречишћавање, те постављање система филтера на изворишту Биоштица због велике концентрације муља у вријеме падавина, који напаја скоро 80 одсто становништва.

Он је подсјетио да је у општини Соколац у току реализација пројеката водоснабдијевања и канализације у насељима гдје то није било ријешено, у оквиру чега се врши замјена старих азбестних цијеви који су стварале велике губитке воде, те је обухваћено неколико сеоских подручја која нису имала квалитетно водоснабдијевање.

Наводећи да је вриједност тог пројекта "Снабдијевање водом и канализација Сокоца" око 7.000.000 КМ и да је локална управа затворила ту конструкцију финансирања дијелом из властитих и кредитних средстава и грантом Европске развојне банке, Бјелица је истакао да је реализован посредством Тима за управљање пројектима Владе Републике Српске.

- На тај пројекат водоснабдијевања и канализације се надовезују систем за пречишћавање отпадних вода и постављање филтере на изворишту Биоштице, укупне вриједности више од 4.000.000 КМ, како би овај велики пројекат био употпуњен и студија изводљивости у цијелости затворена - нагласио је Бјелица.

Изразивши задовољство што општина Соколац неће бити заобиђена новим рјешењем изградње савремених путева кроз БиХ из правца Београда, он је рекао да је увјерен да су ове трасе сигурне јер су предвиђене Стратегијом транспорта Републике Српске и саставни су дио Оквирне стратегије транспорта БиХ.

- Брзи пут од Зворника према Сарајеву ићи ће преко Сокоца, а потом ће се прикључити савременој саобраћајници Вишеград-Сарајево у Подроманији, са трећом траком преко Романије, што ће за ово подручје значити много, а прије свега подстаћи значајан број инвеститора - навео је Бјелица.

Премијер Српске Радован Вишковић недавно је најавио састанак свих начелника и градоначелника из Српске и представника неколико општина из ФБиХ са већинским српским становништвом са високим званичницима Српске и Србије. Састанку би требало да присуствују предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Србије Ана Брнабић и њихови сарадници.

На овом састанку почетком маја требало би да буде ријечи о реализацији досадашњих пројеката и даљој сарадњи у реализацији будућих.