latinica  ћирилица
19/04/2019 |  09:57 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Јевреји обиљежавају Песах; Званичници упутили честитке

Јевреји вечерас почињу осмодневно обиљежавање свог великог празника - Песаха.
Песах - Фото: илустрација
ПесахФото: илустрација

То је празник прољећа, који се обиљежава у спомен на спасење јеврејског народа из египатског ропства.

Песах је један од три највећа јеврејска празника чије обиљежавање траје већ три хиљаде година, а који има, истовремено, историјски и вјерски карактер.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку јеврејским општинама и свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ.

- Поводом наступајућег празника, желим вам мир, здравље и радосно традиционално породично окупљање и прославу Песаха, који носи вјечите поруке слободе, правде и достојанства - навела је Цвијановићева.

Она је истакла да један од највећих јеврејских празника показује да се снагом љубави према ближњима, вјером и поштовањем различитости, доприноси миру и просперитету.

- Нека Песах унесе радост у срца оних који га славе, на добробит свих људи добре воље. Срећни вам дани Песаха - наводи се у честитки предсједнице Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је празник јеврејским општинама Бањалука и Добој и свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ.

- Честитам Вам Песах са жељом да га прослављате у миру и здрављу, сјећајући се изласка из Мисира и поруке које Песах носи са собом - навео је Чубриловић у честитки.

Честитику је упутио и педсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

- У име Владе Републике Српске и своје име, честитам вам Песах, празник којим обиљежавате ослобађање од ропства са жељом да га прослављате у миру, радости и здрављу. Срећан Песах! - навео је Вишковић.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим Јеврејима у БиХ велики јеврејски празник Песах. Додик је свим Јеврејима упутио срдачне честитке, са жељом да празничне дане проведу у кругу својих породица, у миру, здрављу, срећи и радости и у духу традиције празновања највећег јеврејског празника, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва.

- Нека предстојећи празнични дани унесу радост у срца свих оних који га славе - поручио је Додик у честитки.