latinica  ћирилица
19/04/2019 |  10:37 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Илинчић: Повољни пословни показатељи водиће и бољем статусу

Генерални директор Жељезница Републике Српске Зоран Илинчић изјавио је у интервјуу Срни да ће то привредно друштво, по окончању процеса реструктурисања и на основу тренутних повољних пословних показатеља, достићи ниво да ће моћи да ради, довољно заради и побољша статус радника.
Зоран Илинчић, директор Жељезница Српске - Фото: СРНА
Зоран Илинчић, директор Жељезница СрпскеФото: СРНА

Илинчић каже да је задовољан повећањем обима превоза робе и услуга у прошлој, као и у прва два мјесеца у овој години, нагласивши да је законом одређено да су Жељезнице управљач жељезничке инфраструктуре и једини оператер у Српској са дјелатношћу превоза робе и услуга.

Он је истакао да је у прошлој години успјешно реализован план превоза робе и услуга, који је и премашен, те да су остварени приходи и смањени расходи и трошкови који су утицали на укупни пословни биланс.

- Број путника повећан је за 17 одсто у односу на 2017. годину, а за 19 одсто је већи у односу на планирани обим превоза у 2018, док је превоз робе за један одсто већи у односу на 2017, а за три одсто већи у односу на планирани обим - рекао је Илинчић.

Додао је и да је прошла година завршена са 3.500.000 КМ мање губитака.

Илинчић је навео да је у прва два мјесеца 2019. године превезено два одсто више путника од планираног обима, а за пет одсто више у односу на исти период лани, док је у превозу робе евидентирано повећање од десет одсто од планираног, односно два одсто више у односу на исти период прошле године.

Према његовим ријечима, у 2019. години планиран је превоз 4.550.000 тона робе, што је за око 300.000 тона више него лани.

- По овим показатељима и анализама, за прва два мјесеца убијеђени смо да ће планиране количине превоза бити и далеко веће - рекао је Илинчић.

Нагласио је да се започета улагања у инфраструктуру успјешно приводе крају.

Према његовим ријечима, у завршној фази је процес издавања употребне дозволе на пројекту модернизације сигнално-безбједносних телекомуникационих уређаја на дионици Добој-Бањалука, као и модернизације система веза на пружним возилима и локомотивама, који је започет 2016. године и кошта 20.000.000 евра.

- Први пут Жељезнице Републике Српске имају даљинско управљање и регулисање саобраћаја у шест станица из једног службеног мјеста. Први пут да је оптика средство комуникације службених мјеста, да је омогућено праћење пружних возила и локомотива на једном централном мјесту и посредством џи-пи-еса зна се њихова тренутна позиција - напоменуо је Илинчић, који је изразио задовољство што су у пројекту учествовали инжењери те компаније.

Према његовим ријечима, како би се прекинуо тренд негативног пословања, Управа "Жељезница" је 2016. године покренула причу о реструктурисању компаније и тада је анализирано стање са приједлогом рјешења, које је подржала и Влада Републике Српске са одговарајућим смјерницама.

- Циљ пројекта је унапређење оперативне ефикасности и финансијска одрживост Жељезница - рекао је Илинчић.

Он је навео да је као резултат тих активности Свјетска банка одобрила кредит од око 51.300.000 евра за реструктурисање Жељезница Републике Српске, које укључује три компоненте - финансијско и реструктурисање радне снаге, те организационо реструктурисање, а које се реализују уз консултантске услуге и уз надзор представника Свјетске банке.

Илинчић каже да је око 42.700.000 милиона евра одређено за измирење дуговања радницима и фондовима за период од 2011. до 2018. године, а 3.500.000 евра за смањење броја радника кроз пензионисање, стимулативне отпремнине и на крају отпуштање.

Око 5.000.000 евра предвиђено је за организационо реструкурисање компаније које подразумијева ангажман консултанта, увођење новог пословног система раздвајањем операција и инфраструктуре на два одвојена управљачка и рачуноводствена система у оквиру једног привредног друштва.

- За почетак реализације пројекта реструктурисања узима се март 2017. године, када је у предузећу било 3.098 радника. Данас их је евидентирано 2.446, а по плану реструктурисања радне снаге до 2021. године треба их укупно бити запослено 2.100 - рекао је Илинчић.

Примјеном измијењеног Закона о Жељезницама Републике Српске омогућено је да се пензионишу радници са 40 година радног стажа, а позајмицом Владе Српске од 7.800.000 КМ стимулативне отпремнине узело је 107 радника који су напустили Жељезнице.

Илинчић каже да је тренутно у фази избор консултанта за организационо реструктурисање предузећа, који ће по именовању имати обавезу да у року од 150 дана предложи коначан изглед и организацију компаније.

Очекује да Влада Српске, која има већински пакет од 63,92 одсто акција у Жељезницама, пронађе рјешење проблема око имовине, непокретности и земљишта који оптерећују годишњи биланс пословања, будући да се по затезним каматама ино-кредита и амортизације током године биљежи губитак од 29.000.000 КМ.

Илинчић је упозорио на проблем попуњавања појединих радних мјеста одласком радника по основу пензије или добровољног одласка и навео да је Свјетска банка дала сагласност за попуну 11 радних мјеста у извршној служби саобраћајне дјелатности.

- Ове године одлазак у пензију планира 130 радника - рекао је Илинчић и додао да радници ову компанију напуштају и због финансијских разлога.

Према његовим ријечима, у Српској просјечна плата износи 892 КМ, а у грани саобраћаја 677 КМ, док је просјечна плата у Жељезницама 654 КМ, а радници са трогодишњом средњом школом имају 450 КМ, што је ниво минималне плате у Српској.

Каже да у тим околностима покушава остварити дијалог са представницима осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама" око доношења новог усаглашеног правилника о организацији и систематизацији радних мјеста прилагођеног процесу реструктурисања, чије усвајање претходи потписивању колектиног уговора.

Илинчић је увјерен да ће другачији вид пословања омогућити уштеде, као и додатна средства како би се створили услови и за повећање плата радницима.

Осим улагања у инфраструктуру, Илинчић напомиње да је неопходно задржати безбједност радника и свих учесника у саобраћају, што ће, оцјењује, бити тешко са постојећим вучним капацитетима и радионицама.

- У плановима за ову годину, а кроз текуће инвестивционо одржавање и капиталне инвестиције, предвидјели смо неколико могућности да се стање поправи како би спремно дочекали очекивану тржишну утакмицу и долазак иностраних оператера - навео је Илинчић.

Он је појаснио да те мјере подразумијевају већа текућа издвајања за улагање у одржавање, као и капиталне инвестиције, уз подршку Владе, за набавку возова, локомотива и вагона, те да су у том правцу већ обављени одређени разговори и припрема се документација.

Према његовим ријечима, да би се остварио профит који прати повећање превоза робе и услуга, као могућност разматра се и опција изнајмљивања одређених вучних и вучених возила.

Илинчић је од капиталних улагања најавио активности на пројектима који су у почетној фази, а односе се, између осталог, на дионице Бањалука-Нови Град-граница са Хрватском, те Шамац-Добој.

Најавио и пооштравање дисциплине, те санкционисање неправилности у компанији, као и низ активности управе и руководства како би се поправила лоша слика о Жељезницама у јавности.

Илинчић је додао да је, захваљујући видео-надзору на 16 пружних прелаза од Добоја до Бањалуке, та компанија доказала да није крива у одређеним споровима или је успјела да наплати нанесену штету имовини Жељезница.