latinica  ћирилица
19/04/2019 |  14:37 | Аутор: СРНА

Тадић: Неће бити склапани споразуми о кривици са повратницима са страних ратишта

Главни тужилац БиХ Гордана Тадић изјавила је данас да се може очекивати повећан број повратника са страних ратишта, али да за разлику од ранијег периода са тим људима неће бити склапани споразуми о признању кривице јер сматра да затворске казне од годину дана нису адекватне.
Гордана Тадић - Фото: РТРС
Гордана ТадићФото: РТРС

Она је истакла да је Тужилаштво БиХ у случајевима признања кривице из једних предмета долазило до других, те да је тужиоцима најбитније било да дођу до лица који финансирају тероризам.

- У току су предмети у којима се ради везано за финансирање тероризма и то је у овом моменту најважније. Једно је та област финансирање тероризма, а друга је дерадикализација након издржаних казни затвора за које је задужено Министарство правде - рекла је Тадићева новинарима у Сарајеву.

Она је потврдила да ће ускоро услиједити враћање два борца са страних ратишта за којима је расписана црвена потјерница, додавши да је Тужилаштво БиХ спремно да заврши свој дио посла.

Осврћући се на истрагу у вези са афером врбовања држављана БиХ од Обавјештајне агенције Хрватске, она је рекла да сматра исправним потез Предсједништва БиХ о подношењу ноте Хрватској.

- То је био прави пут и сва сазнања која су имали требали су поднијети Предсједништву БиХ - старом или новом сазиву и да се иде са нотом да не дође до ових ситуација у којој смо се нашли - каже Тадићева.

Она је напоменула да се предмет који је формиран на основу сазнања једног портала ради у три фазе.

- Овај предмет још није зваршен. У једном дијелу тај предмет је проглашен тајним. Прва фаза је да се утврди оно што је наведено да су три лица за која је донесена наредба о неспровођењу истраге учествовала у врбовању страних лица. Наредбом о неспровођењу истраге утврђено је да то није тачно - појаснила је Тадићева.

Говорећи о другом дијелу, она је навела да се тај дио односи на министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и то ради поступајући тужилац.

- Немам право да учествујем у конкретним предметима. С обзиром на то да су се та сазнања појавила на порталу, а не у Предсједништву или Савјету министара, како је то требало да буде. Тај дио је урађен тако што је донесена наредба о спровођењу истраге. Рекла сам да је дио проглашен тајним и то ради поступајући тужилац - навела је Тадићева.

Трећи дио, који се проводи крају, ради се путем међународне правне помоћи, сарадњом са Хрватском и Словенијом.

- Наш тужилац треба да иде у Ново Место у Словенију да провјери све наводе који су дати тамо, након тога ћемо се огласити о трећем дијелу који је дио предмета. Тај дио се односи на све активности које су објављене након портала - појаснила је главни тужилац БиХ.

Она сматра да та сложена проблематика није смјела доћи до Тужилаштва БиХ уопште и да су то обавјештајне организације морале ријешити између себе, као и да са тим није требало изаћи у јавност.