latinica  ћирилица
19/04/2019 |  15:40 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Вишковић: Халиловићу и Веселијевој изрећи најстрожу казну за убиство дјечака

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић очекује од Суда БиХ да изрекне најстрожу могућу казну Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство 12-огодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- То је један монструозни чин. Ако има правде, то ће бити најстрожа могућа казна која се може изрећи по законима БиХ. Све испод тога неће бити задовољавајућа казна - рекао је Вишковић новинарима у Зворнику.

Према његовим ријечима, овај свирепи злочин над малољетним дјечаком требало би да растужи сваког нормалног човјека.

Вишковић је изразио наду да ће Суд БиХ смоћи снаге да донесе пресуду какву очекују сви грађани Републике Српске, јер је незамисливо за људски мозак да буде убијено дијете, које се вратило по свог кућног љубимца, и то од својих комшија, који су знали чији је.

- Морам имати одређену резерву када је ријеч о раду Суда БиХ посебно када знамо како су до сада радили. Нисам велики оптимиста да заиста раде по праву и правди - рекао је предсједник Владе Српске.

Изрицање првостепене пресуде Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство 12-огодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године, одгођено је за сриједу, 8. мај, потврђено је Срни из Суда БиХ.

Раније је било најављено да ће изрицање пресуде бити 22. априла.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила 12-огодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село на подручју Каменице.

Према оптужници, Веселијева је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.