latinica  ћирилица
19/04/2019 |  16:11 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Пред Бањалучанима лични архив најконтроверзнијег екс-ЈУ политичара

Изложба архивске грађе под називом "Млеко и крв" из личног фонда Слободана Пенезића Крцуна, једног од најконтроверзнијих политичара бивше Југославије, отворена је данас у Банском двору у Бањалуци, поводом 66 година Архива Републике Српске.
Изложба из личног фонда Слободана Пенезића Крцуна ( Фото: banjaluka.rs.bа) - Фото: РТРС
Изложба из личног фонда Слободана Пенезића Крцуна ( Фото: banjaluka.rs.bа)Фото: РТРС

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је приликом отварања да ће захваљујући архивској грађи коју је породица Пенезић уступила Историјском архиву Ужице, бањалучка јавност имати прилику да се упозна о Крцуновом животу.

- По много чему је Крцун био посебан, ако по ничем другом, онда по улогама које му је живот додјељивао, а којима се није опирао. Био је народни херој, начелник Озне, министар унутрашњих послова Србије, премијер - истакла је Ђаковићева.

Она је навела да изложба представља документе које је породица чувала, односно породичну преписку – писма која је Крцун писао супрузи и из којих је уочљива трансформација једне личности, због чега се и сматра најконтроверзнијом личношћу бивше земље.

Према њеним ријечима, изложба представља и младог Крцуна који се обрачунава са неистомишљеницима у Комунистичкој партији, али и са онима који су проглашени за контрореволуционаре, али и зрелијег Крцуна испуњеног љубављу према породици и људима.

Ђаковићева је додала да изложба даје простора сваком посјетиоцу да на основу експоната донесе свој закључак о Слободану Пенезићу Крцуну.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је изложба плод сарадње са Историјским архивом из Ужица, која траје скоро 20 година.

- Трудимо се да сваке године угостимо по једну изложбу из њиховог архива, а они исто тако и једну нашу, да заједнички учествујемо на скуповима, да организујемо округле с толове и слично. И ово данас је наставак те успјешне сарадње - навео је Стојнић.

Директор Историјског архива Ужице Жељко Марковић, који је и аутор ове изложбе, рекао је да је изложба из најзначајнијег личног фонда који чува ужички Архив, те да је, с обзиром на функције које је обављао, Крцун најзначајнија личност у новијој историји која је потекла из Ужица.

Он је подсјетио да је Крцун у вријеме када је страдао био предсједник Извршног вијећа Србије.

Марковић је навео да је ова изложба прошле године отворена у Ужицу за дан града, те да је обишла још неке од градова у Србији, а да је ово њено прво гостовање ван граница Србије.

Подсјетивши да је архивска грађа најзначајнија за изучавање прошлости, Марковић је рекао да она представља и значајну грађу за другачији приступ изучавању Крцунове личности, посебно онога што потпада под термин контроверзности.

Отварању изложбе присуствовали су и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић.