latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:29 ⇒ 20/04/2019 | 09:01 | Аутор: РТРС

РТРС и Телеком Србије потписали уговор о дистрибуцији ТВ сигнала широм планете

Телевизија Републике Српске прославља 27 година од оснивања. Управо на рођендан, још један важан догађај за нашу кућу - са Телекомом Србије потписан је Уговор о дистрибуцији сигнала наше телевизије широм планете. Договорено је и да ће Телеком, у наредне три године, финансирати најмање двије игране серије у нашој продукцији.

Данашње потписивање уговора изузетно је значајан догађај када је ријеч о легализацији дистрибуције нашег телевизијског сигнала, на свим постојећим и будућим платформама, истакао је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

До сада су, каже Милиновић, све телевизије из Српској имале проблема са нелегалном дистрибуцијом канала и додаје да ће, убудуће, ексклузивно право на дистрибуцију оба РТРС-ова канала имати компанија Телеком Србија.

- Мислимо да у овом моменту не постоји нико ни бољи ни јачи ко то може на најквалитетнији начин да ради. Мониторинг је њихов, наравно у сарадњи са нама, нашим адвокатским тимовима. Ко буде желио да гледа ове канале тј. канале са националном фреквенцијом, првенствено мислим на Републику Српску, мораће да се обрати Телеком Медија групи и са њима дефинише услове и све оно што из тога произилази - рекао је Милиновић.

Осим са РТРС-ом, Телеком је уговоре потписао и са Алтернативном телевизијом и Телевизијом К3.

- Алтернативна телевизија такође добија много. Повећаће заступљеност својих програма на свим савременим дистрибутивним платформама, а такође унаприједиће доступност сигнала и свих програма АТВ-а за гледаоце у дијаспори - истакао је Ведран Шкоро, директор Алтернативне телевизије.

Бранко Дакић, замјеник директора Телевизије К3 нагласио је да се овој медијској кући отварају могућности јер ће бити доступни на свим могућим платформама. Како је рекао, те могућности се огледају у приближавању гледаоцима, ширењу тржишта, како на Адриатик регију, тако на цијели свијет.

Из компаније Телеком кажу да је потписивање овог уговора дио њихове стратегије ширења на регионално и свјетско тржиште, посебно у земљама у којима је бројна наша дијаспора. Циљ им је, кажу, да у својој понуди имају најзначајније регионалне канале.

- Оно што је наша визија, јесте да увијек будемо за корак испред других и да будемо први избор наших корисника у свијету дигиталних и телекомуникационих услуга и садржају и дистрибуцији истог - каже Марко Лопичић, генерални директор компаније М:тел.

Владимир Лучић, координатор за интернет и мултимедију Телеком Србија групе нагласио је обострану битност овог пројекта, како је нагласио, прије свега због тога што ће људи у дијаспори добити један квалитетан, легалан скуп свих најбитнијих канала из региона, а са друге стране, како истиче, због заједничког улагања у иновативни садржај, у нове серијске програме.

Први конкретан корак - протокол о сарадњи Телекома Србије и РТРС-а у вези са производњом серијског програма, други је значајан документ који су данас потписале двије компаније.

То ће бити велики корак напријед у развоју домаће кинематографије, јер у Републици Српској до сада, нису постојале озбиљне могућности за то. Преговори за почетак снимања прве серије већ су у току.

- Прва серија коју ћемо емитовати јесте други дио "Сложне браће". Потрудићемо се да такви производи имају и свијетску промоцију, да се нађу и најјачим свјетским платформама, као што су Нетворкс или ХБО - навео је Ллучић.

Милиновић је подсјетио да ће РТРС бити носилац свих пројеката. Он је навео да уз помоћ Телекома Србије, покушаће да се окупе људи који се баве пословима који имају везе са развојем домаћег серијског програма, кроз разноразне, и извршне и друге капацитете Јавног сервиса.

Најављено је и снимање серија, које ће се бавити значајним историјским догађајима, а због великог обима посла, сарадња је договорена и са Алтерантивном телевизијом.

Циљ да РТРС, попут РТС-а у Србији, постане носилац развоја домаћег серијског програма.