latinica  ћирилица
20/04/2019 |  09:15 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Танасковић: Срби да буду истрајни у заштити Космета

Професор Дарко Танасковић рекао је да се рјешење проблема Косова и Метохије, који оптерећује модерну политику Србије, налази у обједињавању народа и дефинисању јединственог националног програма, због чега је неопходно да Срби буду истрајни у његовој заштити.
Дарко Танасковић - Фото: РТРС
Дарко ТанасковићФото: РТРС

Танасковић је рекао да у новим околностима постоји маневарски простор за дјеловање Срба, као и да је потребно радити на ширењу тог простора.

На предавању "Срби у свијету", које је одржао синоћ у Подгорици, Танасковић је истакао да српска политика данас мора да обухвата интересе не само Србије, него у њој морају да учествују и дијелови српског народа у Републици Српској, Црној Гори, Хрватској, Словенији и дијаспори.

- Тек када обједини Србе, онда се може очекивати да на дуже стазе таква политика да добре резултате - оцијенио је Танасковић.

Он је навео да Србија данас није у повољном положају, јер у њој не постоји јединствен став о Косову и Метохији, будући да једни сматрају да конфликт са Приштином треба замрзнути, други предлажу да се мора преговарати и тако добијати на времену, док трећи предлажу признавање самопроглашеног Косова.

Танасковић указује да се ни у таквим условима не смије одустати од дипломатске борбе, јер у свијету има много више земаља које још не знају много о Косову и Метохији, док се насупрот њима налази агресивна политика Запада и НАТО-а, која не бира средства да притиска Србију да призна независност самопроглашеног Косова.

- То је знак њихове нервозе, јер у свету последњих година нису успели да реше многе проблеме, попут Украјине и Сирије. Њихова политика се на међународном плану показала неуспјешном, што је шанса за нас да у новим околностима стрпљиво радимо и упознајемо свијет о нашим интересима - навео је Танасковић.

Он је истакао да је значајно што се Русија показала као велика сила и на дјелу доказала да је способна да дјелује и ван своје територирије, што је и чини незаобилазним међународним играчем.

- Наравно ту су и Кина, Индија, Бразил и остале земље које нису признале албанско Косово - каже Танасковић.

Он сматра да су Срби народ који се најбоље сналази у кризним и драматичним ситуацијама, да су раније били у тежој ситуацији него данас, али нису посустали и одустали од својих циљева, него су издржали, те да се тако требају и данас понашати.

Танасковић је појаснио и улогу Велике Британије у рјешавању балканских проблема и њихово сврставање против Срба, препричавши разговор са једним енглеским дипломатом, који му је рекао да Британци сматрају да помажу Србији тиме што савјетују да се одрекну Косова и Метохије, јер ће тако лакше и брже ући у ЕУ.

Он је оцијенио да су Енглези против Срба јер су на њиховој страни Руси, што њихова дипломатија не може да прихвати.

Предавање Танасковића у "Српској кући" у Подгорици организовао је Српски информативни центар "Свети Сава".