latinica  ћирилица
20/04/2019 |  11:11 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Одиграна друга представа такмичарске конкуренције фестивала Златна вила

У Приједору је одиграна друга представа такмичарске конкуренције 14. Међународног фестивала позоришта Златна вила. Босанско народно позориште из Зенице извело је представу Равна плоча према тексту Драган Комадине и у режији Лајле Каикчије.

Представа Равна плоча већ је освојила седам награда на позоришним фестивалима у Зеници и Брчком. Приједорска публика такође ју је одлично прихватила.

Представа говори о посљедњем дану у животу мајке која живи сама са слијепим сином у забитом херцеговачком селу. Погођена животним недаћама, она подиже сина у излованом свијету. Увјерена да исправља неправду, сина је претворила у таоца властите прошлости и ускратила му нормалан развој. Прича у симболичној равни говори о аутовиктимизацији.

- Она жртва постаје крвник. И од свог сина, којег је жељела да заштити од те сурове стварности, која је вани, која је негдје изван та четири зида, направи жртву - рекла је глумица Гордана Бобан која игра главну женска улогу у представи Равна плоча.

Водитељка округлог стола о представи Равна плоча Лилијана Ивановић истакла је да је ово једна изузезно тешка представа.

- Половина људи који су овдје рекла је да их је заболио желудац. Одлично играна, то је најважније - навела је она.

- Нон-стоп сам имао проблема послије те представе да заборавим на такву једну причу, која је, најбаналније речено, одвратна. Нажалост, присутна и дан данас и можда у комшилуку имамо једну овакву фамилију, а да немамо појма - додао је глумац глумац у представи Равна плоча Златан Шкољић.

У такмичарском програму 14. Међународног фестивала позоришта Златна вила биће одиграно пет представа. Вечерас ће Народно позориште Републике Српске из Бањалуке извести представу Наши дани према тексту Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића. Медијски партнер Фестивала је Радио-телевизија Републике Српске.