latinica  ћирилица
20/04/2019 |  12:25 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

У манастиру Светих Архангела код Призрена обављено прво монашење након погрома

У манастиру Светих Архангела код Призрена обављено је прво монашење након 2004. године, када је овај манастир потпуно уништен, а замонашен је искушеник Ратко Мићовић, који је добио монашко име Василије.
Вјерници - Фото: РТС
ВјернициФото: РТС

У присуству неколико десетина вјерника, монашење искушеника Ратка обавио је Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије.

Епископ Теодосије је у бесједи истакао да је манастир Светих Архангела прошао кроз велико страдање, али да се обнавља, те да је монах Василије у њему нашао свој пут ка спасењу, преноси РТС.

- Са обновом ове светиње, са обновом овога братства, Богословије у Призрену и живота на Косову и Метохији, ми стојимо пред Господом. Господ ће нас оснажити и охрабрити, јер молитве Светих су са нама - рекао је епископ Теодосије, који је пренио поздраве Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија и Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, који су послали искушеника Ратка на Космет.

Игуман манастира Светих Архангела Михаило Тошић приредио је монашку трпезу за све госте у манастиру и захвалио епископу Теодосију и свима који подржавају обнову овог манастира.

Нови монах Василије замонашен је јуче, уочи Лазареве Суботе, празника којем је посвећена мала капела у манастиру Светих Архангела.

У протеклом периоду, започета је и обустављена обнова цркве Светог Николе, чијим би завршетком били створени услови за потпуну обнову ове значајне светиње.