latinica  ћирилица
20/04/2019 |  16:08 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Три концерта вечерас у Бањалуци (ФОТО)

Поводом Дана града Бањалуке, велика регионална музичка звијезда Жељко Самарџић одржаће вечерас концерт код Музеја савремена умјетности.
Концерт Жељка Самарџића (фото: banjaluka.rs.ba) - Фото: РТРС
Концерт Жељка Самарџића (фото: banjaluka.rs.ba)Фото: РТРС

Концерт почиње у 20.30 часова.

Jazz Poesy Cabaret поклања родном граду човјечанску претпремијеру свог новог студијског албума. Концерт ће се одржати  у Народном позоришту Републике Српске са почетком у 20 часова.

На концерту ће се поред старих извести и девет нових пјесама које ће се наћи на албуму "Волио бих да ово остане међу нама".

Бањалучани ће моћи прије остатка човјечанства да чују све пјесме са новог албума чији излазак очекујемо у октобру 2019. године. Са посљедним нотама одсвираним на концерту 20. априла почеће и званична кампања којом ће се прикупљати средства за један историјски културолошки догађај у Бањалуци.

У Концертној дворани Банског двора од 20.00 часова одржаће се концерт Кемал Гекић - клавир. Оригиналност, убједљивост, снага интерпретације и перфектно руковање инструментом само су неки од квалитета који се приписују једном од највећих и најузбудљивијих пијаниста данашњице – Кемалу ГЕКИЋУ, чије свирање хвале како критичари тако и публика цијелог свијета.

Оно што га чини толико јединственим јесте његов умјетнички кредо који обухвата познавање свих чињеница потребних за реконструкцију оригиналних идеја у комадима које свира, као и моћ да их оживи пред публиком данашњице. Он пружа фасцинантне , бескомпромисне и увијек нове интерпретације.

Кемал Гекић је дипломирао 1982. године на Академији уметности у Новом Саду, и исте године је био примљен на клавирски одсјек у звање асистента. Послиједипломске студије завршава 1985. године, када постаје сензација Шопеновог такмичења у Варшави.

Од те године интензивно концертира широм Европе, САД, Канаде, Јапана, Јужне Америке, Африке, Совјетског Савеза, Средњег и Далеког истока. Нјегове концерте преносиле су разне ТВ станице: РАИ (Италија), ТВ Португал, ТВ станице бивше Југославије, ХНК (Јапан), Полтел (Пољска), Египатска ТВ, НДР (Нјемачка), РТВ СССР, Интервизија, ПБС (САД) и ЦБС (Канада).