latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:10 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

"Скуп у Београду показао да Срби имају један идентитет"

Након синоћењег митинга "Будућност Србије", једног од најмасовнијих скупова икада одржаних у Београду, на који су дошли Срби из цијеле регије, пале су у воду подјеле на босанске, хрватске и косовске Србе, које нам се покушавају наметнути, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Навео је да постоји само један идентитет и да је то синоћњи скуп показао.

Народни идентитет и народно јединство не може да се спријечи ма какве административне мјере постојале и за Додика је пропао покушај да се Срби подијеле.

Наводи да ће, штавише, идентификација тек да добије на снази, након спровођења пројеката које ће нас повезати у сфери саобраћаја, али и образовања.

- Гдје сте могли да чујете да се ради јединствен буквар, и тај буквар који се користи овјде биће кориштен и у Српској. Дакле, чињеница је да смо коначно покренули један велики пројекат, а то је обиљежавање страдања у Јасеновцу, у облику спомен обиљежја које треба бити монументално, говори да свака врста забране, свака врста наметања неке приче која би спријечила јединство ментално политичко, а ја вјерујем, касније и укупно, не може бити изнад снаге народа који то жели - нагласио је Додик.

Фото: РТРС

Предсједавајући Предсједништва БиХ одбацује критике због учешћа на митингу, сматрајући их минималним и безначајним.

Поводом саопштења такозваног Института за истраживање геноцида Канаде, да је његово излагање било антибосанско и да му треба забранити сваки вид политичког дјеловања, Додик је одговорио да он нема никакве везе са босанским идентитетом.

- Ја имам српски идентитет, никад нисам ни чуо за тај институт, немам појма ни ко је ни шта је али невјероватно је да то неко тамо прати, с обзиром на вокабулар, претпостављам да је то неко од Бошњака који живе тамо - рекао је Додик.

Јединствени српски буквар, у ђачке торбе ће, према најавама, већ од идуће године.