latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:19 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Изостали први килограми прољећног меда у херцеговачким пчелињацима

Изостали су први килограми прољећног меда у херцеговачким пчелињацима. Кишан период и релативно ниске дневне температуре, условиле су лош почетак сезоне, која, према процјенама пчелара, касни петнаест дана. Неуобичајено, али власници већих пчелињака, већ припремају пчелиња друштва за селидбу.

Слобо Анђелић из Врбна каже да, осим што вегетација касни, дневне температуре не допуштају унос ионако оскудног нектара.

Још није припремио кошнице за почетак сезоне. Од дивљих цвјетница, које би прве требало да дају мед, није имао користи.

- Прво је била суша, онда почеле кише, сада је стални пад температуре - прича Слобо Анђелић, пчелар из МЗ Врбно.

Изостао је унос меда са зановети, главне медоносне биљке и у јужним дијеловима Требиња.

Цвјетање је било интензивно, али без користи за пчеларе. И ливадске цвјетнице касне, па појединци припремају кошнице за селидбу у друга подручја.

- Морамо их преселити, велики је број друштава, узалуд су овдје. Временски услови не дозвољавају пчели да уноси нектар и мед - каже Милорад Љубибратић, пчелар из Љубова.

Слобо Анђелић, пчелар из Врбна појашњава да би зановет медила потребна је температура око 25 степени, које, како је рекао сада нема.

Према сазнањима пчелара, стање је слично и у осталим пчелињацима у Херцеговини, у којима је око 35.000 кошница.

Ни на основу дугогодишњег искуства, кажу пчелари, незахвално је прогнозирати какав ће бити наставак прољећа.

Као олакшање, новина у овогодишњем Правилнику за пчеларе јесте да, ако желе да остваре субвенције на пчелиња друштва, не морају имати регистровано газдинство.

- Не морају пчелари да се региструју у АПИФ-у, да замрзну статус пољопривредног газдинства, а остала су три услова – да је члан Удружења, да има регистрован пчелињак код Министарства пољопривреде, и више од 50 пчелињих друштава - наводи Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара "Леотар" Требиње.

За друге подстицаје, као што су поврат новца за улагања у капиталне објекте или производњу матица, регистрација у АПИФ-у је обавезна. Новина је и то што ће новац за подстицаје, за чланове удружења, бити исплаћиван путем њихових удружења.