latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:30 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Приједорчанка Мира и у седмој деценији, једна од најтраженијих мајстора (ФОТО)

Приједорчанка Мира Радић, и у седмој деценији живота, један од најтраженијих мајстора.

Када је прије скоро пет деценија предала молбу за посао куварице у тадашњем приједорском гиганту "Целпаку", Мира Радић није ни слутила да ће игром игром судбине, завршити међу три дјевојке, на радном мјесту виклера електромотора.

Завршила је занат, усавршила знање и "виколовала" моторе наредне три деценије. Никада се није покајала ради избора занимања, а у рату је, каже, захваљујући занату, прехранила породицу.

Фото: РТРС

- Увијек је требало некоме нешто урадити, знала сам радити. Није било потребно неког нарочитог материјала и тако сам кренула да радим и прехранила породицу. 3.000 мотора је било у "Целапку", све смо то поправљали. Били су то огромни мотори од 100 киловата, па нас је радило по двоје - прича Радићева.

Иако је у седмој деценији живота и данас у својој радионици "виклује" електромоторе. За овај занат, каже, потребно је много стрпљења. И даље је међу најтраженијим мајсторима.

- Ако имам више од два мотора мјесечно да поправим, више од тога ми и не треба како бих поправила своју пензију- истиче Мара.

Фото: РТРС

А све ове године, људи нису престајали да се чуде, када виде жену како "виклује" моторе. Поготово сада, када је у пензији.

- Знали су тако да дођу, како би видјели жену која ради. Не вјерују уопште да је то жена. Тај посао сам вољела и ево и дан данас радим и волим ово чиме се бавим - наглашава Радићева.

Мира нема насљедника у послу. Њени синови нису заинтересовани, а не долазе ни други "шегрти".

Она каже, сваки занат треба да се воли, а за њу је био и остао "злато у рукама".