latinica  ћирилица
21/04/2019 |  10:17 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Бољи услови за пословање у Српској него у ФБиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да се са одређеним компанијама из Србије воде преговори о томе да отварају погоне у Републици Српској, гдје су сада услови за привређивање бољи него у Федерацији БиХ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да је замолио предсједника Србије Александра Вучића да утиче да се компаније из Србије, које имају сједиште у ФБиХ, врате у Републику Српску.

"Наши услови за привређивање су бољи од услова у ФБиХ. У једном моменту јесте ситуација на терену била затегнута, али је све промијењено у посљедње три године у корист Српске. Наша збирна пореска стопа на примања је мања него у ФБиХ. Цијена електричне енергије је нижа него у ФБиХ", рекао је Вишковић за "Вечерње новости".

Он је навео како располаже са информацијама о значајном паду промета код одређеног броја српских компанија, које су имале своја представништва у Српској па су отишле у ФБиХ.

"Да се не лажемо, значајно мања количина робе из Србије се купује у ФБиХ него у Српској. У ФБиХ се гледа ко је произвођач и чија је роба, а када се види да је из Србије...", рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће се о инвестирању у Српску разговарати у мају са представницима Србије, те да ће тај нови састанак донијети још много нових пројеката.

"Већ смо договорили да Србија из фонда који има за подстицање инвестиција према страним улагачима, подстакне своје привредне субјекте да отварају погоне у Српској. Све оно што страни инвеститори добијају у Србији, сада ће добијати привредници из Србије за отварање погона у Републици Српској", рекао је Вишковић за "Вечерње новости".

Он је истакао да се привредници из Србије већ јављају и обављају истраживање тржишта, те да се ове године очекују конкретни резултати, као и да велики српски брендови отворе производне погоне широм Српске.

Вишковић је напоменуо да Република Српска и Србија први пут раде на великом енергетском пројекту изградње три хидроелектране на горњем слику ријеке Дрине, чија је вриједност око 450 милиона евра.

"На посљедњем састанку са предсједником Србије Александром Вучићем замолио сам га да својим ауторитетом утиче да што прије започнемо реализацију овог капиталног пројекта", рекао је Вишковић.

Он је додао да је од Вучића добио обећање да ће Србија са своје стране учинити да би се све процедуре убрзале, те да, каже, у септембру нада почетку радова на електрани "Бук Бијела", која већ има документацију.

"Док будемо радили `Бук Бијелу`, радићемо неопходну папирологију за електране `Фоча` и `Паунци`. Након што формирамо заједничко предузеће у власничком односу 51 одсто Србија, 49 одсто Република Српска, можемо да одмах уводимо извођаче радова", рекао је Вишкови, те напоменуо да за то нису потребни јавни позиви.

Он је указао да Србија чврсто стоји уз Српску, што се види на терену, те подсјетио да је у посљедње три године у разне пројекте уложено 30 милиона евра.