latinica  ћирилица
21/04/2019 |  19:21 ⇒ 20:35 | Аутор: Агенције

Анкете: Зеленски нови предсједник Украјине

Комичар Володмир Зеленски побиједио је на предсједничким изборима у Украјини, показују први резултати излазних анкета.

Према резултатима анкета након другог круга избора, Володимир Зеленски је освојио 73 одсто гласова, а досадашњи предсједник Петро Порошенко око 25 одсто, јавља Ројтерс.

У првом кругу избора 41-годишњи Зеленски освојио је 30 одсто гласова, док је Петро Порошенко остао испод њега са 15,9 одсто гласова. Право гласа имало је 42 милиона Украјинаца.

Зеленском је и у предизборним истраживањима дата предност. Он у популарној телевизијској серији тумачи лик антикорупцијског предсједника. 

Порошенко се тешко борио против оптужби да није окончао сукобе на истоку земље, да није повратио Крим нити се изборио са корупцијом и олигархијама.

Агенција Ројтерс је оцијенила да је побједом Зеленског Украјина ушла у неизвјесне политичке воде због тога што он нема никаквог политичког искуства.

Наводи се да Зеленски долази не чело државе у моментима неријешених односа Запада са Русијом након што је Москва анексирала Крим и пружила подршку проруским снагама на истоку Украјине. Зеленски рекао да ће окончати рат али није познато на који начин планира то да учини.

Повезане вијести:

Порошенко признао пораз