latinica  ћирилица
21/04/2019 |  20:38 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Обиљежено 25 година рада СКУД Дервента

Српско културно-умјетничко друштво Дервента вечерас је у дервентском Центру за културу годишњим концертом обиљежило 25 година постојања.
СКУД "Дервента" обиљежило 25 година постојања - Фото: СРНА
СКУД "Дервента" обиљежило 25 година постојањаФото: СРНА

Умјетнички руководилац Друштва Саша Арсенић рекао је да су вечерас, осим кореографија и свега онога што годинама представљају, премијерно извели "Игре са Озрена и Требаве", као и "Влашке игре".

- Сматрамо да свако друштво треба прво да његује игре из свог краја, па тек онда из других - рекао је Арсенић новинарима.

Арсенић је рекао да су у програму наступили сви чланови Друштва - фоклорни ансамбли који су најбројнији, двије групе школе фоклора, трећи ансамбл, други ансабл припремни, извођачки ансамбл, женска пјевачка група, дјечија пјевачка група и инструменталисти на традиционалним инструментима.

- Настојимо да останемо на правом путу и да чувамо традицију нашег народа, што данас није лако, као и да што више дјеце приволимо да се баве фоклором. Са посебним емоцијама вечерас су и чланови који су у Друштву више од 20 година - рекао је Арсенић.

Потпредсједник СКУД-а Дервента Слађана Гаврић истакла је да у овом друштву од оснивања, априла 1994. године.

- У то вријеме у Дервенти није било фолклора ни спортских друштава која сада раде. На почетку је било тешко, али све се заволи и издржи. Било је и љепших тренутака и оних ружнијих дана - навела је Гаврићева.

Гаврићева је захвалила свим донаторима који су помагали рад Друштва, а посебно Српској црквеној општини Дервента која им већ 10 година без накнаде уступа простор у којем обављају припреме.