latinica  ћирилица
21/04/2019 |  22:22 ⇒ 22/04/2019 | 08:11 | Аутор: РТРС

Одржан први Фестивал "Јапанске трешње - У спомен Јадранки Стојаковић" (ФОТО)

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци одржан је први Фестивал "Јапанске трешње - У спомен Јадранки Стојаковић".
Концерт у част Јадранки Стојаковић - Фото: РТРС
Концерт у част Јадранки СтојаковићФото: РТРС

Публика је имала прилику да ужива у звуцима традиционалне јапанске музике у извођењу Ансамбла Би ком из Токија али и да се упозна са неким од инструмената који представљају неизоставни дио јапанске културне заоставштине.

Жељка Цвијановић са гостима (Фото: РТРС)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је увјерење да ће овај фестивал, као и слични догађаји на којима се промовише богатство различитих култура, допринијети јачању пријатељских веза Српске и Јапана, те оцијенила како је Стојаковићева нотама спојила двије културе.

Први Фестивал јапанске трешње замишљен је као вид културне размјене између Јапана и Републике Српске, који наглашава како разлике, тако и сличности култура ових земаља. Јапанци традиционално посматрају трешњин бехар у друштву пријатеља и породице прослављајући на тај начин долазак прољећа, нове почетке и доба у којем човјек треба да размисли о сопственом животу који је као трешњин цвијет - прелијеп, али кратак и брз. 

Вече посвећено Јадранки Стојаковић (Фото: РТРС)

- Надам се да ћемо ову годину почети и добром духу, тиме што ћемо кроз овај догађај допринијети побољшању односа између Јапана и Републике Српске - рекао је амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото.

Чланице јапанског Ансамбла Би ком поред традиционалне музике присутне су обрадовали мелодијама пјесама некада велике југословенске звијезде Јадранке Стојаковић која је 20 година живота провела у овој земљи. 

Јапанска група БИ-Ком (Фото: РТРС)

Први Фестивал јапанске трешње организован је у сарадњи са Амбасадом Јапана у БиХ и Кабинетом предсједнице Републике Српске.

- Морам рећи да је Јапан један од највећих донатора, када је у питању БиХ, од завршетка рата па до данас. Реализовали смо заједном читав низ пројеката. Много пројеката на нивоу локалних заједница, много пројеката који су подразумијевали едукацију и усавршавање наших кадрова у Јапану, а који су се након тога вратили и примијенили то овдје. Исто тако, ово вече служи и као подршка нашем Удружењу обољелих од АЛС-а - навела је предсједница Цвијановић.

Жељка Цвијановић додијелила плакету (Фото: РТРС)

Цвијановићева је додијелила плакету "Палата Републике Српске" јапанском амбасадору за пружање подршке у образовном, културном и научном развоју друштва, организацији хуманитарних акција, као и за јачању свеукупних односа између Јапана и Српске.

Као гости концерта на првом Фестивалу јапанске трешње публици се представио ансабл Етно групе "Траг" из Бањалуке.

Етно група Траг (Фото: РТРС)