latinica  ћирилица
22/04/2019 |  07:49 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Дудаковићу за злочине над Србима у Крајини

Пред Судом БиХ данас ће, изношењем уводних ријечи бранилаца оптужених, бити настављено суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.
Суђење Дудаковићу - Фото: РТРС
Суђење ДудаковићуФото: РТРС

Тужилац Маријана Чобовић истакла је током изношења уводних ријечи Тужилаштва БиХ 15. априла, да ће доказати да су сви оптужени починили злочин против човјечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

Чобовићева је истакла да ће изјавама свједока Тужилаштво доказати да је од 13. септембра до половине новембра 1995. године постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција "Сана 95" почела 13. септембра под командом Дудаковића.

- Циљ напада био је, не само освајање ових територија које су биле под контролом Војске Републике Српске, већ и етничко чишћење српског становништва са тих простора - нагласила је Чобовићева.

Она је, између осталог, рекла да ће Тужилаштво исказима свједока Српске православне цркве, те видео-снимцима, доказати да је након акције `Сана 95`, у Босанском Петровцу уништено 12 вјерских објеката, у Кључу четири, Санском Мосту 15, а у Босанској Крупи шест".

Предсједавајућа Судског вијећа Жељка Маренић рекла је на почетку рочишта да је предмет у односу на Алета Хоџића раздвојен због његове болести, након што је Суд примио налаз тимског вјештачења, те ће се посебно довршити када се за то стекну услови.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Почетак суђења заказан је за 11.30 часова.