latinica  ћирилица
22/04/2019 |  08:28 ⇒ 08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Зеленски: Мој први задатак – ослобађање војних затвореника

Комичар Володимир Зеленски изјавио је синоћ да ће његов први задатак као новог предсједника Украјине бити да обезбиједи ослобађање војних затвореника који се налазе у притвору у источној Украјини и Русији.

- Задатак број један за нас је повратак свих затвореника, свих ратних талаца, наших морнара - рекао је новинарима Зеленски који је убједљиво побиједио Петра Порошенка на предсједничким изборима.

У Русији се у затвору налазе 24 украјинска морнара од новембра прошле године, када је руска обалска стража заплијенила три украјинска брода док су пролазила Керчким мореузом, подсјећа АП.

Послије објављених излазних анкета, према којима је освојио 73 одсто гласова, а Порошенко само 25, Зеленски је поручио Украјинцима: Обећавам, никада вас нећу изневјерити.

Зеленски је рекао да “иако још увијек није предсједник, може да говори као грађанин Украјине“, сугеришући да његова убједљива побједа може да послужи као модел за друге бивше совјетске државе које желе да се покрену из “окоштале“ политике.

- Свим земљама бившег Совјетског Савеза – погледајте нас. Све је могуће - истакао је Зеленски.

Украјински предсједник има значајна овлашћења када је у питању безбједност, одбрана и спољни послови земље, наводи ББЦ.

Ројтерс констатује да Украјина упливава у непредвидиве политичке воде након што су анкете показале да је Зеленски, који нема политичког искуства, однио убједљиву побједу.

Побједа Зеленског са толиком разликом представља горак ударац за Порошенка који је на власти од 2014. године.

Зеленски је освојио 73,09 одсто гласова у другом кругу предсједничких избора на основу 80 одсто пребројаних гласова, саопштила је јутрос украјинска Централна изборна комисија.

Актуелни предсједник Петро Порошенко добио је 24,57 одсто гласова, пренијела је агенција Тас с.

Комисија је навела да је 2,32 одсто гласачких листића проглашено неважећим.

Зеленски је освојио већи број гласова у свим украјинским регионима, осим у региону Љвова.

Одзив бирача у другом кругу је 62,07 одсто, навела је Комисија.