latinica  ћирилица
22/04/2019 |  12:40 | Аутор: СРНА

Дрецун: Космет постаје база за терористичке нападе на хришћане

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да се враћањем џихадиста са сиријског ратишта на Космет угрожава цијели регион, а ова покрајина постаје база за извођење терористичких напада на хришћане, првенствено Србе.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

- Џихадисти који се враћају на Косово стекли су на ратиштима бројне контакте и везе, обучени су и под утицајем радикалне идеологије. Космет и регион би оваквим људима могли да послуже као логистичка база, али и база одакле ће се изводити терористички напади на хришћанске мете - рекао је Дрецун за ТВ "Пинк".

Он каже да је са Космета готово 500 екстремиста отишло да се бори у редовима џихадиста, првенствено у "Исламској држави" и "Ал каиди", од којих су многи погинули, али су се многи и вратили на Косово.

- Џихадисти, када се врате у регион, не иду путем ресоцијализације, већ вјероватно настављају са ширењем радикалне идеологије, што угрожава цијели регион - каже Дрецун.

Он додаје да су повратници џихадисти оспособљени за војна, терористичка дејства, имају међународне контакте, те да сада Космет и регион могу да послуже, не само као логистичка база за регрутовање џихадиста, већ и за извођење терористичких акција и нападе на циљеве.

- Циљеви су хришћанско становништво, првенствено српско - рекао је Дрецун, додајући да ће се џихадисти сада концентрисати на извођење терористичких напада овдје.

Он каже да увијек постоји опасност да "Исламска држава" злоупотријеби дјецу, али и да се генерално злоупотријебе џихадисти за извођење акција које покрећу тајне службе.

- Чини ми се да је главна опасност од промјена начина дјеловања Исламске државе јер ће од сада вршити диверсификацију из свог дјеловања, будући да су потпуно разбијени у Сирији и Ираку. Један правац им је ка Азији, а други у Африци - навео је Дрецун.

Он сматра да ће у наредном периоду Европа сигурно бити подручје на којем ће покушати да ојачају своје дјеловање.

Дрецун каже да Приштина води пропагандни рат, јер се плаши да истина не исплива на видјело када Специјализовано тужилаштво подигне оптужнице.

- Упорно говорим да би подизање оптужница разоткрило истину о деловању терористичке ОВК. Јавна је тајна међу Албанцима какве су злочине чинили припадници ОВК, али су неспремни да се са тим злочинима суоче и да их признају -рекао је Дрецун.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да амерички интереси показују да је на дјелу врста специјалне операције.

- Стога морамо бити забринути и наше службе морају бити ангажоване - рекао је Галијашевић.

Говорећи о терористичком нападу у Шри Ланци, он оцјењује да начин извођења терористичке акције говори да ју је извела мала, затворена радикална исламска зајединица.

Истовремено, каже он, већинска исламска заједница не открива операције које се одвијају унутар њене мање.

- Исто је и у нашем региону - мања радикална заједница на Балкану, коју чини пет одсто муслимана, може да ради шта хоће, а да то осталим муслиманима на Балкану не смета и да не предузимају ништа да осуде овакве начине деловања, манипулација и акција. Све ово говори да ислам још није спреман да се реформише и самокритички погледа сам себе - рекао је Галијашевић.