latinica  ћирилица
22/04/2019 |  15:07 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Дан сјећања на пробој логораша из Јасеновца

Дан сјећања на жртве Јасеновца обиљежава се на данашњи дан поводом ослобађања усташког концентрационог логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи, а тим поводом вијенац је данас на спомен-обиљежје у Доњој Градини положила делегација СУБНОР-а општине Козарска Дубица.
Дан сјећања на жртве Јасеновца - Фото: СРНА
Дан сјећања на жртве ЈасеновцаФото: СРНА

- У Јасеновцу су се 22. априла 1945. године десила два пробоја логораша и то један у јутарњим часовима из логорске јединице Циглана, а други из логора Кожара. Посљедње дане система концентрационог логора у Јасеновцу преживјело је 169 логораша - подсјетила је директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић.

Она је додала да је на данашњи дан прије 74 године на капије усташке фабрике смрти у Јасеновцу јурнуло нешто више од хиљаду заточеника, знајући да је ће већ сљедећег дана сигурно бити убијени.

Тулековићева је подсјетила да ће Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини ове године бити обиљежен 5. маја, када ће се служити помен и парастос у Спомен подручју Доња Градина.

Дан раније, у суботу 4. маја, у Козарској Дубици биће одржана Меморијална академија "Небо тамно", у помен на невине жртве концентрационог логора Јасеновац и његовог највећег стратишта Доња Градина.

Јасеновац су пробојем запечатили изнемогли логораши који су у питомо мјесто на обали Саве доведени само са једним циљем да буду убијени на најзвјерскији начин.

Свјесни да губе рат, усташе су ликвидацију логора Јасеновац започеле 8. априла 1945. године.

Дан прије пробоја, 21.априла, усташе су затвориле женски логор у Кошутарици.
Преживјели логораши сјећају се да је у колони, која је поред јасеновачких жица и зидина пролазила према Доњој Градини било око 900 жена, а међу њима 60 дјеце.

Од маја 1941. до 22. априла 1945. године на стравичним мукама у логору Јасеновац уморено је 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.