latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:15 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Отворена изложба "Бањалука - центар Врбаске бановине"

А у оквиру обиљежавања Дана града, у Банском двору отворена је изложба "Бањалука - центар Врбаске бановине" и промовисана истоимена монографија.

Монографија архивских докумената, коју прати и истоимена изложба свједочи о животу у једном од златних периода Бањалуке 1929. до 1941. године.

- Монографија обухвата осам цјелина и у свакој је описана нека од сфера живота у Бањалуци. Дакле, на основу архивских докумената направили смо једну заокружену слику Бањалуке из тог временског периода - рекла је Верица М. Стошић, аутор изложбе.

Изложба прати монографију која је плод дводеценијског рада аутора, али је обухваћена и архивска грађа која није у монографији.

- С тим да смо кроз изложбу приказали и оно што књига не може, фотографске материјале, и то до сада невиђене и необјављене - навео коаутор изложбе, Владан Вуклиш.

Цијело централно језгро града и низ грађевина у Бањалуци заоставштина је управо тог времена и бана Светислава Милосављевића.

- Онда је тадашњи бан критикован због градње ових објеката. Данас са дистанце од 80 година цијели тај период видимо много другачије и имамо капиталне пројекте који су остали као визија једног човјека - нагласио је Игор Радојичић, градоначеник Бањалуке.

То је свједочанство о човјеку и људима који су имали визију далеко испред времена и оних категорија о којима се тих тридесетих година прошлог вијека расправљало у Бањалуци, закључио је Радојичић.