latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:28 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Злочин без казне: 20 година од бомбардовања РТС-а (ФОТО)

На данашњи дан, прије двадесет година, НАТО је бомбардовао зграду Радио-телевизије Србије, када је погинуло 16 радника. То је било први пут да једна медијска кућа буде проглашена легитимним војним циљем. РТС и удружење новинара Србије организовали су скуп на којем ће присуствовати највеће свјетске медијске куће . Тема о којој ће расправљати је некажњивости злочина над новинарима.

Два дана прије бомбардовања, из зграде су се повукли Си-Ен-Ен и Би-Би-Си, а затим и остали страни новинари оставивши колеге са РТС да, ништа не слутећи, уредно раде ноћни дневник, 23. априла. У два часа током емитовања дневника, пала је бомба, а преживјели кажу да су се игром судбине задесили у студију који није уништен.

- За мене је ових 20 година чист ћар. Ја сам наставио да радим у овој кући и надам се да ћу из ње и отићи у пензију. Тужно је то, јер то је злочин и за то нико није одговарао и ми се надамо да ће једном неко положити рачуне - каже Драган Станар,  сниматељ РТС-а.

20 година од бомбардовања РТС-а

Никад поправљени дио зграде и споменик свједоче о томе догађају, а Зашто, питају се и медијски радници Србије, који су организовале конференцију "Крај некажњивости за злочине над новинарима.

- Тај споменик злочина остаће трајно како би упознали колеге из цијелог свијета о ономе што се догодило овдје прије 20 година - ријечи су Владимира Радомировића из УНС-а.  

Конференција и присјећање 23. априла није само због РТС, кажу организатори. То је био само почетак- бомбардовањем јавног сервиса Србије постављен је преседан.

- Србија је била прва, а касније су Сједињене Америчке Државе бомбардовале и Ал џазиру - додао је Радомировић.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак. Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић 2002. године осуђен је на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе да људе и технику измјести из објеката у Абердаревој и Хиландарској улици.