latinica  ћирилица
22/04/2019 |  18:09 | Аутор: СРНА

Трнинић: Жене диспциплинованије у кориштењу безбједносног појаса

У Републици Српској безбједносни појас, према статистици, користи 66 одсто возача, а жене возачи су у томе дисциплинованије од мушкараца, рекао је данас министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Он је навео да се, од укупног броја возача који користе безбједносни појас, жене возачи његове примјене придржавају 77 одсто.

- Везан појас, према статистици, смањује и до 50 одсто повреда приликом удеса - рекао је Трнинић новинарима у Лакташима поводом почетка кампање "Нити један невезан појас!" која ће у Српској трајати до краја маја с циљем повећања нивоа безбједности саобраћаја.

Он је нагласио да је везивање безбједносног појаса обавезно и на задњем сједишту возила, јер то спречава настајање повреда приликом удеса и до 70 одсто.

- Нарочито треба истаћи обавезу сједишта за дјецу која се ријетко користе, а знатно доприносе безбједности - напоменуо је Трнинић.

Он је додао да ће у оквиру ове акције бити организована и симулација превртања возила приликом саобраћајних незгода.

- Наш апел је да се појас обавезно користи, али не можемо бити задовољни све док приликом вожње остаје иједан невезан појас - рекао је Трнинић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да је везивање и употреба појаса у Српској на предњим сједиштима возила повећана на више од 60 одсто, а на задњим тај проценат износи од 10 до 15 одсто.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић рекао је да је кориштење безбједносног појаса у Српској обавезно од 2000. године, када је, како је навео, појас везало свега 1,7 одсто возача.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да увијек веже појас када вози, додајући да изабрани представници власти први морају да се придржавају прописа.