latinica  ћирилица
22/04/2019 |  20:58 | Аутор: АТВ

Стручњаци за безбједност: Аличковић је опасан екстремиста

Оштра реаговања стижу из Републике Српске на позив Нихада Аличковића, лидера сарајевског Антидејтон покрета младим Бошњацима да се што прије наоружају.
Нихад Аличковић - Фото: РТРС
Нихад АличковићФото: РТРС


Нихад Аличковић се не либи да такве ствари и јавно говори на појединим федералним медијима. Он је опасан екстремиста, сматрају стручњаци за безбједност. Аличковић, у једном од интервјуа, тврди да је покрет који предводи, у протеклих мјесец дана, добио око десет хиљада захтјева за чланство. Тврди да се у ФБиХ формирају и други слични покрети.

- Знам још и да многа удружења која се баве, како да кажем, формирањем одређених патриотских снага, формирањем неких удружења која треба да раде на свијести. Која обучавају момке како у самоодбрани и тако даље, да добијају велики број захтјева омладине прије свега - каже Аличковић.

Овакви радиклани ставови морали би да буду санкционисани, сматрају безбједњаци. Слободан Жупљанин каже да посљедице оног што ради Нихад Аличковић могу бити погубне и за ентитет из којег долази.

- Несхватиљиво је и неприхватљиво да таква лица имају потпуну слободу дјеловања и медијског, али и практичног. Радње које предузима сасвим сигурно нису у складу са међународним стандардима и законима нити са законима у БиХ, наравно и законима Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине - каже Жупљанин, стручњак за безбједности.

Да лидер Антидејтонског покрета мора бити санкицонисан, сматра и стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

- Ове лудаке, треба ућуткати на начин да им се забрани могућност оваквог дјеловања преко оваквих радикалних организација попут Антидејтон групе. Дакле шта ради Министарство правде БиХ, шта ради Федерално министартсво или федерална? Дакле забранити овакве - каже Галијашевић.

Аличковићев позив Бошњацима да испод кревета држе пушке, наишао је на осуду свих удружења и организација у Републици Српској проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

- Просто је невјероватно да такав један човјек који је већ дуже времена у јавности познат као ектремиста да тако лагодно иступа у јавности. Није то онда смао његова порука, него читавог једног система или друштва из којег он долази. То је оно што забрињава - истиче Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

За Нихада Аличковића шира јавност је чула 2015. године, јер је у Поточарима, током комеморације сребреничким жртвама, био један од виновника напада на Александра Вучића. Своје екстремне ставове показивао је и у Хагу током изрицања пресуда Радовану Караџићу и Ратку Младићу, гдје је ходао огрнут ратним заставама БиХ, качио транспаренте на којима се Караџић упоређивао са Хитлером. На све то, напао је и мушкарца који је испред зграде суда у Хагу дошао са српском заставом. Посебно се хвали пријатељством са Насером Орићем.